keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

K-sana

Vähän raskasaiheisempi postaus tähän väliin. (Aurinko porottaa niin komeasti, että uskaltaa luovia vähän syvemmissäkin vesissä tänään, eksymistä pelkäämättä.) Pahoittelut aihepiiristä (niin mistä aihepiiristä?) poikkeavasta paasauksesta - palaan keveämpään ruotuun heti ensi kerralla.

Anna-Kaisa julkaisi ihanassa blogissaan tämän videon ja muistutti v-sanan (ei sen v-sanan, mitä juuri nyt ajattelette) väärinkäytön välttämisestä. Video on kaunis ja liikuttava, siinä kehitysvammaisten läheiset vetoavat ihmisiin ja pyytävät heitä olemaan käyttämättä "r-word"'ia, siis "retard"- tai "retarded"-sanaa. Suomessa vastaava video voisi vedota "vammainen"-sanan käytön tarkempaan miettimiseen. Tai ehkä "keharin".

Pysähdyin miettimään. Käytän "kehari"-sanaa melkein päivittäin. Onko minulla siihen oikeus? ("Keharin" äitinä, päivittäisessä kielenkäytössä kehitysvammaisten asioista puhuvana?) Ensimmäinen reaktio on huutaa karvat pystyssä ja kitapurje heiluen, että minullahan on oikeus käyttää mitä sanaa minä haluan! Että ihminen ja konteksti määrittelee sanan sisällön ja merkityksen, ja sanan käytön kieltäminen kaikissa konteksteissa on silkkaa sensuuria. (Kuolema sensuurille! Viva Zapata! El pueblo unido jamas sera vencido ... Ja niin ees päin. Sisäinen viherpunikkini käy ylikierroksilla.)

Rauhoituttuani aloin miettiä, syyllistynkö samanlaiseen verbaalikeikarointiin ja semanttisten lillukanvarsien seassa piileskelyyn kuin suosikkipersuni Hallis, joka ei ole kuuna kullanvalkiana kirjoittanut mitään vihamielistä kenestäkään tahi lietsonut yhtään mitään ketään kohtaan koskaan - hänet on vain aina ymmärretty väärin. Koska mitä tahansa saa sanoa (mitä tahansa sanaa saa käyttää?) jos sen tekee sarkasmin ja ironian hassunhauskassa ja humoristisessa hengessä. Tai - kuten minä - halutessaan välttää hengästymistä puhuessaan "kehitysvammaisista". (Joka on aika pitkä sana, se on jokaisen myönnettävä.)

Ei näin. En halua assosioitua herra H:n kanssa missään yhteydessä, joten lopetan "kehari"-sanan käytön tähän.  (Ihan sama mitä mieltä olen henkilökohtaisesti sanojen käytön kieltämisestä.) Tämä on lupaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti