torstai 26. huhtikuuta 2012

Teini

Kun ihminen lähtee aikuisiässä omasta vapaasta tahdostaan opiskelemaan pätevöityäkseen ihan itse valitsemalleen, omakseen tuntemalleen alalle, eikö silloin voisi olettaa, että tuo ihminen käyttäytyy kuin aikuinen, hoitaa opiskeluvelvollisuutensa ja harjoittelee niille saaplarin soittotunneilleen?

No niinhän sitä luulisi.

Koko tämä vuosi on kuitenkin ollut kuin toisinto viimeisestä vuodestani musiikkiopistossa piiiiitkästi yli kaksikymmentä vuotta sitten. Silloin pistin pystyyn äärimmäisen tehokkaan tekosyytehtaan ja tuijotin sitten soittotunnilla yhtä ja samaa nuottia*) läpi koko lukuvuoden. Soittaminen oli EVVK ja koko maailma täynnä tärkeämpiä asioita.

No enää ei ole. Siperia on opettanut, että tämä on ainoa ala, jolla pystyn tekemään töitä ja pysymään täysijärkisenä, motivoituneena, palamatta loppuun. Miksi siis edellä mainittu aikuinen ihminen, omasta vapaasta tahdostaan, blaa blaa ja niin edelleen, yhä keksii tekosyitä, yhä välttelee työtä, välttelee pienintäkin panostusta, välttelee kaikkea vaivannäköä? Minä tiedostan kipeästi, että jonkinlainen ryhtiliike olisi nyt viimeistään paikallaan. Miksi se on niin vaikeaa?

Miksi minä olen aina vain se tekosyitä suoltava teini? **)

*) Se oli Bachin Toccata ja fuga d-mollissa. Kuin dramaattiseksi lopuksi tarkoitettukin.
**) Pätkä on toki teini-iän tekosyitä parempi ja totuudenmukaisempikin, en silti usko olevani koko maailman ainoa erityislapsen äiti tässä tilanteessa. 

Sormenpäistä kuoriutuu marttyyri.

9 kommenttia:

 1. Itse päätin viisi vuotta ammattiopintoja tahkottuani ettei musta tulekaan muusikkoa, siinä oli ikuisuusprojekti jo pitkällä. Niinpä kiskoin itseni valmiiksi aivan eri alalta, ja soittelen tyytyväisenä Sibbeä silloin kun siihen on aikaa ja jaksamista, ja kuvittelen että yhä osaisin jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...mutta toivotan kuitenkin onnea valitsemallasi tiellä!

   Poista
  2. Ei mustakaan muusikkoa tule, taivas varjele! Ei ole rahkeita eikä edes halua sellaiseen panostukseen. Se pätevyys tulee (jos ikinä valmistun) pedagogiksi, se on minun alani se. Mutta jonkinlainen soittotaito siinäkin olisi avuksi... ;D

   Ja kiitos. :)

   Poista
 2. paljonko oli järkeä vailla, että meille kotiutui bongorummut (tutut kaverit belgian opiskeluajoilta) ja koskettimet :O Nyt mä opettelen soittamaan koskettimia. ukkonooa menee, tuikituiki-tähtönen, piippolan vaari, nuottitelineellä makaa nyt päivävänsäde ja menninkäinen. Seuraava vaihe sitten oodi ilolle tai jotain yhtä riemukasta :D :D :D tai sitten korkeintaan nukkumatti.

  Että täällä opetellaan, ihan kantapään kautta.
  (tän siitä kolmenkympin kriisistä saa ottaa, kun ei kerran pentuna saanut musiikkia soitella, niin tässä vaiheessa sitten!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Superia, mahtavaa! Teillähän on kohta instrumentit kasassa perheorkesterin perustamista varten! :) Ja sä opit varmasti - nuo kaikki edellämainitut ja vielä paljon muuta. (Jos saan ehdottaa, niin heitä vaan ne nuotit hemmettiin... Ihan tosissani olen tämän asian kanssa.:))

   Mä opettelin kanssa kolmenkympin kriisissä uuden instrumentin, ite, korvakuulolta - enkä olis tässä nyt, jos en olisi sitä tehnyt. Niin että kuka sanoo, että instrumenttiopinnot on aloitettava kolmevuotiaana? Minä en sano ainakaan. :)

   Poista
  2. ihanaa! mä heitän ne sitten hunnivvvvvv.... koska pal helpompaa on ettiskellä korvakuulolla!
   Kiitos vapautusrintamasta :D

   Poista
 3. Pääinstrumenttia, jota en kirjoita auki tähän koska en halua blogin osuvan sillä hakukoneisiin (ja varsin laajan määrän samaa instrumenttia soittavien tuttujen IRL-ihmisten pääsevän jäljilleni.) Mutta siinä on näppäimiä oikealla ja vasemmalla kädellä ja sitä pidetään sylissä, ja jos jokin asia on syvältä, sanotaan että se on siitä soittimesta. XD XD Näitä instrumentteja kolmea eri lajia soitan.

  Sitten lisäksi osaan jonkin verran soittaa harmoonia, joitain "pillejä" ja nyt tuota kitaraa hippusen. Rumpuja (=rumpusetti) olen soittanut nuoruudessani ja silloin myös enemmän sitä kitaraa, mitä jälkimmäistä ei millään kyllä uskoisi nykyään... :/

  VastaaPoista