keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Näin selviät influenssakaudesta* vol. 1

(*Jos hyvin käy)

(Muokattu hyviä kommentteja saatuani.)

Kun mukelo kirjaimellisesti sairastaa enemmän kuin on terveenä, sitä kummasti motivoituu etsimään jos jonkinlaisia flunssanhoitokeinoja niin länsimaisen lääketieteen, kansanperinteen poppakonstien, äitien keskustelupalstojen ja sosiaalisen median kuin oman mielikuvituksenkin ehtymättömästä aarrelaarista. Keräsin muutamia niistä tähän listaksi. Toivon, että joistakin niistä olisi hyötyä muillekin näin influenssakauden kurimuksessa. (Olisikin ensimmäinen kerta tämän blogin historiassa - hyödyllinen postaus.)

Kunnianhimoisesti aion keskittyä erikseen lapseen ja aikuiseen. Postauksista on tulossa erittäin pitkiä ja tylsiä, ne sisältävät myös itsestäänselvyyksiä, eikä niitä voi suositella kuin asiasta nimenomaisesti kiinnostuneille. (Jatkuu ensi kerralla.)

Aloittakaamme räkää valuvasta mukelosta. Vinkit kotihoitoon sen jälkeen kun lekurisetä tai -täti on todennut, ettei hukkapätkä sairasta mitään vakavampaa ja voi muhia tauteineen rauhassa kotosalla.

Kuume:

- Parasetamol ja muut kuumetta laskevat särkylääkkeet ohjeistuksen mukaan. Meille annetun ohjeen mukaan voi vuorotellen käyttää parasetamolia ja jotain muuta kipulääkettä, esim. Pronaxen ellei pelkästään toinen tunnu tepsivän.

- omenaviinietikka. Kastele sukat 1:1 suhteessa sekoitetussa omenaviinietikka-vesi-sekoituksessa, purista kuivemmaksi ja pue lapselle. Saattaa auttaa kuumeen laskemisessa.

- nakuilu. (Lapsen nakuilu. Hoitajan nakuilu ei valitettavasti auta laskemaan lapsen kuumetta, vaikka helpottaakin esim. pyykkäystä flunssakauden aikana.)Tuo vanha perinnekeino tepsii hyvin, ainakin meidän arktisessa asunnossamme. Myös viileään veteen kastettu ja kuivemmaksi väännetty t-paita voi tuoda avun, jos extreemimpää asiaan puuttumista tarvitaan. (Muokkaus: Täysnakuilua tai viileitä hauteita ei ilmeisesti suositella pikkulapsille, ks. kommenttilaatikko. Kuitenkin Pätkän kuumeen nousut ovat niin dramaattisia - normilämmöstä yli 39:ään lähes poikkeuksetta ja ilman varoitusta, että minä käytän näitä keinoja ja ne katkaisevat kuumeen nousun tehokkaasti.)

Nenä:
- hanki räkäimuri, esim. tällainen. Meidän räkäimuri on terveyskeskuksen välinejakelusta, mutta sieltähän eivät vehkeitä kaikki saa, ainoastaan erityisryhmät lääkärin lapulla. Asiaa tutkittuani veikkaan, että linkistä löytyvä on tehokkain. Monille voi riittää perinteinen NenäFriida tai Pikkuniistäjä. Käytä ahkerasti, silloinkin kun näyttää, ettei nenä vuoda. (Tavara voi olla paksua ja tukossa rööreissä). Kostuttaminen alla mainitulla keittosuolalla auttaa tukevan tökötin irrottamisessa.

- keittosuola eli natriumkloridi. Puhdistaa nenää ja hillitsee rä'än tuloa, suihkeena, tippoina tai perusnesteenä apteekista. Sisältää nimensämukaisesti suolaa, joka hoitaa ja rauhoittaa tulehtuneita limakalvoja.

- nokkasuihkeet, kuten Otrivin. Pienille lapsille erikseen, katso ettet osta aikuisten plaatua. Saa käyttää vain muutaman päivän eli huono. (Ainakin meidän flunssamaratoneissa).

- Frantsilan Nuhanenätipat. Meillä ihan ehdoton, menee pullokaupalla vuodessa. Tiputellaan esim. vuodevaatteisiin nukkumaan mennessä. Ei suoraan iholle. Auttaa pitämään nenää auki nukkuessa.

- valkosipuli tai keltasipuli. Valkosipulisukat ovat tehokkaat sekä nuhaan että yskään, mutta polttavat ainakin meikäläisillä herkkänahoilla ihoon punaisia jälkiä. Jos haluat kokeilla, murskaa muutama valkosipulin kynsi ja laita ne sukkiin yöksi. Ällöä (ja kirveltäväistä), mutta toimii. Apua voi olla myös murskatusta valkosipulista/keltasipulista, joka on kääritty nyyttiin (esim. harsovaippa + hiuslenksu) ja ripustettu sängyn päätyyn.

- kostea huoneilma. Usein kosteassa ilmassa on helpompi hengittää nuhaisena. Tuo muutama iso vaate, pyyheliina tai lakana kuivumaan makuuhuoneeseen tai käytä ilmankostutinta. (Frantsilan nuhanenätippoja voi käyttää myös ilmankostuttimessa). Jos kyseessä on pinnasängyssä nukkuva lapsi, voit kokeilla märän lakanan ripustamista "katoksi" pinnasängyn reunojen varaan. (Ja tiputella niitä nuhanenätippoja lakanaan, jolloin saat aikaan oikean aromaterapiateltan.) Älä peitä koko sänkyä, vaan noin puoleen väliin, että ilma vaihtuu hyvin.

- Vapor-Eze-kuivahöyrystin. Näitä myydään isoissa tavarataloissa (ainakin Prismassa), samoin kuin eukalyptustyynyjä näihin. Ihan ok periaatteessa, mutta minusta Frantsilan Nuhanenätipat ajavat saman asian. (Tästä pitäisi kohta saada jo jotain sponsorirahaa...)

Keuhkot (yskä):
- höyryhengitys on hyväksi. Pienen lapsen ei voi antaa hengittää kuumaa höyryä, joten jos mahdollista (ja jos teillä sairastetaan usein), hanki lääkesumutin eli spira. Vähän yli satasella irtoaa jo jonkinlainen ja hifistelijöillekin löytyy vaihtoehtoja vapailtakin markkinoilta. Lääkkeitä ei näissä tarvitse välttämättä sumutella, se keittosuola eli natriumkloridi (apteekista) riittää. Muita höyryhengityskonsteja pienille on esim. kuuman veden laskeminen suljetussa kylpyhuoneessa (kuulostaa kyllä kovin tehottomalta).

- liman irrotus. Pienten lasten on usein vaikea yskiä sitkeää limaa irti. Irtoamista voi auttaa pitämällä esim. sähköhammasharjaa tai muuta tärisevää vehjettä rintakehää ja selkää vasten. (En nyt sano, mitä muuta "tärisevää vehjettä", koska äitini saattaa lukea tämän. Jos käytät sellaista tiedät-kyllä-mitä-vehjettä, sen voi sensuroida lapsiystävälliseksi sujauttamalla esim. ohuen pipon sisään. Ei sillä, että minä niistä mitään tietäisin saatika sellaista omistaisin, äiti! Mutta niitä saa Kaalimadosta, näin minulle on kerrottu. Monikäyttöinen ja hyödyllinen hankinta.) Myös sormilla naputtelu voi auttaa.

- hunaja. Auttaa yskään sekä yksinään, että omenaviinietikkaan tai veteen sekoitettuna. Ongelmana on tietenkin usein se, että mukelo vetää suun viivaksi siinä vaiheessa kun lusikka lähestyy ääntä. (Muokkaus: Ei alle yksivuotiaille eikä siitepölyallergikoille.)

- nukkuma-asento. Korota sängynpääty tyynyjen (patjan alle) tai esim. sängynkorotuspalikoiden avulla. Jos kärryissä lähes istuma-asennossa nukutus toimii, käytä sitäkin.

- Vicks Vaporub (yli 2-vuotiaille) ja Sniffer-geeli helpottavat yskää rintakehään hierottuna.

- edellisen Nenä-kohdan Frantsilan nuhanenätipat ja höyryhengitys tehoavat hyvin myös yskään, samoin Vapor-Eze ja kosteampi hengitysilma.

- astmalääkkeet joudutaan meillä vetämään maksimiin flunssien aikana, koko arsenaali avaavista hoitaviin ja keuhkoputkien supistelua hillitseviin. Kortisonia sisältäviä astmalääkkeitä lääkärit saattavat määrätä myös astmattomille pahojen alahengitystieinfektioiden hoitoon. (Tehoavat useimmiten hyvin, ainakin meillä.)

- Yskänlääkettä ei meidän muksulle ole ikinä määrätty. Niiden tehosta minulla ei ole kokemusta pikkulapsen kohdalla, mutta niihin tuntuvat ainakin useat meidän kohtaamamme lääkärit suhtautuvan skeptisehkösti ja toistavat hokemaa "Yskä lähtee yskimällä".

Yleisesti:
- Ota rokote. Jokainen arvioi rokotteen riskit ja hyödyt omalta kohdaltaan. (Asiasta kirjoitti aiemmin erinomaisesti mm. WannabeMama) Minun toiveeni ainakin olisi, että jos lähipiirissäsi on sairautensa takia erityisriskiryhmään kuuluva pieni lapsi, ota se rokote. Tänä vuonna sen sai ilmaiseksi jo ilmoittamalla kuuluvansa riskiryhmäläisen lähipiiriin. (Erikseen ei tarvinut eritellä kuinka lähi-). Jos siitä joutuu maksamaan, se maksaa noin kymmenen euroa. Pienellä lapsella rokotteen teho ei syystä tai toisesta (esim. ennalta sairastettujen influenssojen puute) välttämättä ole täydellinen, mutta aikuisella se saattaa tehota sataprosenttisesti*.

Jos et itse sairasta influenssaa, et myöskään tartuta sitä pieneen riskiryhmäläiseen - tartuntaketju katkeaa sinun kohdallasi.

* Esimerkki: Pätkällä tänä vuonna keuhkokuume rokotteesta huolimatta, minulla vain äärimmäisen lieviä oireita.

8 kommenttia:

 1. Sekä hyödyllinen että hauska postaus! Kiitos!

  Olen itsekin rokotteen kannalla. Äitini on astmaatikko, aika pahasti, tällä flunssakaudella yksi keuhkokuume. En halua olla tartuttamassa häneen influenssaa (vaikka onneksi hän otti rokotteen itsekin.)

  Ja koska muksun sairailu kyllästyttää, hänkin sai rokotteen (ja päälle komean flunssan, huoh.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti äitisi keuhkokuumeet jäivät tuohon yhteen. Itse en ole ikinä vielä kyseistä tautia joutunut sairastamaan, mutta muksulla on ollut kolme - joka kerta se diagnoosi vie äidin polvet yhtä veteläksi ja sydän meinaa pysähtyä. Siksi toivoisi, että influenssaa tartuttaisi mahdollisimman harva ihminen. Veikkaan kyllä, että tämä tuli tarhasta, ja ymmärrän senkin, ettei tavislapsen tavisvanhempien vaakakupissa influenssa paina yhtä paljon kuin rokotteen viime aikoina kohutut vaarat. (Vaikka se uusi rokote pitäisi kai olla toista maata kuin narkolepsian aiheuttanut.)

   Pätkälle tuli muuten kahtena aikaisempana vuonna rokotteesta kunnon flunssa - muttei sitten talvella influenssaa. Tänä vuonna flunssaa ei tullut (tosin oli flunssassa rokotteen saadessaankin, mutta oireet eivät yhtään pahentuneet) - ja talvella tuli keuhkokuume. Mystistä.

   Poista
 2. Hyvät vinkit! Erityisesti tuosta nakuilukohdasta tykkäsin. Sitä pääsin jopa tällä kierroksella kokeilemaan ihan itsenäisesti (itseeni siis).

  Harmittaa kyllä kun unohdin tuon influenssarokotteen taas tänä vuonna :( Aiemmin sain sen työpaikan kautta. Nykyisin olen aina ihan korva tarkkana syys-lokakuussa, että koska se rokotuskausi alkaa. Ja sitten marraskuussa(?) kun se muutaman viikon episodi tulee, niin se menee näköjään aina multa ohi :(

  Olen miettinyt, että eikö olisi mitään tehokasta keinoa tiedottaa meille "taviskansalaisillekin", että nyt näitä saa, tulkaa hakemaan omanne kympillä. Minä ainaskin menisin mielellään. Nimim. keuhkokuume influenssan jälkitautina oli kiva, mutta saisi jäädä kertakokemukseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, mä olen myös syksyisin aina into piukeana kyselemässä rokotteen perään neuvolasta. Tänä vuonna (eikun siis syksynä 2012) Pätkä oli ensimmäinen meidän neuvolassa rokotettu henkilö.

   Paremmin niistä rokotteista saisi informoida, se on totta. En ole varma, mutta luulen, ettei sitä saa terveyskeskuksesta/neuvolasta, ellei kuulu riskiryhmään tai riskiryhmän läheisiin. Korjatkaa, jos olen väärässä. Ns. maksavat asiakkaat joutuvat käsittääkseni hakemaan sen apteekista ja siihen tarvitsee vielä reseptinkin. Että hankalaksi on kyllä tehty asia. (Edelleen, korjatkaa, jos olen väärässä.)

   Poista
 3. hunaja! (yli 1 vuotiaat, ei siitepölyallergiset)
  Toimii yskänlääkkeenä, rauhoittaa varsinkin ärsytysyskää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, hunaja todellakin tepsii hyvin yskään. Varsinkin valkosipulilla höystettynä, mutta sitä nyt ei ainakaan taida saada lapselle "myytyä" millään keinolla. Täytyy lisätä tuo yli 1-vuotiaat, ei siitepölyallergiset listaan.

   Poista
 4. Tuohon nakuiluun kuumeenalennuskeinona haluaisin ottaa vähän kantaa.Jos lapsella on korkea kuume niin sitä pitää toki alentaa vaatteita vähentämällä,mutta ainakin pienellä lapsella kannattaa nukkuessa joku ohut lakana jättää kevyesti päälle.Jos lapsi on täysin alasti niin lapsi alkaa vain kuumeisena täristä ja tämä lihasvapina vaan lisää lämmöntuottoa ja kuume pyrkii nousemaan.Samasta syystä lämpöä ei saa yrittää laskea jääkylmällä kylvyllä tai kylmillä pyyhkeillä!Pienillä lapsilla suhtautuisin myös hyvin varovasti noihin erilaisiin hajustettuihin voiteisiin ja höyryihin - ne saattavat vain ärsyttää jo vaurioituneita limakalvoja.Hunaja on hyvä yskänlääke yli yksivuotiaille ja valkosipuliin uskokoon ken haluaa - meillä pidetään mausta,mutta inhotaan hajua!:) Terveisin lastensairaanhoitaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla alan ammattilaisen näkemyksiä asiaan! :) Pätkä oli pikkuvauvana pitkään sairaalan lastenosastolla, välillä myös äärimmäisen kovassa kuumeessa - siellä käärittiin lapsi viileällä vedellä kasteltuihin harsovaippoihin, kun kuumetta ei saatu muuten laskemaan. Tämä osaston entisen ylilääkärin ohjeistuksesta, joka oli sinä viikonloppuna päivystäjänä. Samassa paikassa viilennystä jatkettiin sitten seuraavana päivänä tuomalla tuuletin vuoteen viereen ja muksu edelleen nakuna.

   Listaa voisi ehkä vielä muokata niin, että siitä kävisi ilmi se, että nämä toimivat meillä. Pätkällä tehokkain kuumeen alennusprosessi menee näin: suppo pehvaan ja vaatteet pois. Meidän muksulla kuume saattaa nousta vartissa normilämmöstä 39:ään.

   Voisitko vielä kertoa omat vinkkisi ammattilaisena? Nekin olisi kiva kuulla.

   Poista