lauantai 2. helmikuuta 2013

Näin selviät influenssakaudesta* vol. 2

(*Ja toivottavasti minäkin)

Edellisessä kirjoituksessa ei sivuttu kahta lapsukaisten yleistä vaivaa, korvatulehdusta ja kurkkukipua. Näistä minulla ei ole juuri sanottavaa - Pätkällä ei ole ollut koskaan korvatulehdusta ja vaikka kurkkuvaivoja onkin, esimerkiksi laryngiittikohtauksen nappula on saanut vain kaksi tai kolme kertaa. Lapsiparkani ensimmäistä laryngiittikohtausta yritin sitä paitsi hoitaa peräruiskeella (sarjassamme Piirun verran pieleen menneet diagnoosit), joten minä en välttämättä ole se henkilö, jonka horinoita kannattaisi tästä aiheesta kuunnella. Siirrytään siis aiheeseen Aikuiset ihmiset ja räkätauti.

Ensimmäisenä keinona flunssan välttämiseksi kuuluisi varmaan mainita terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja ulkoilu. Jotain perää niissä täytyy olla, sillä minä en harrasta edellämainituista mitään ja sairastelen jatkuvasti. Muutaman kerran olen kuitenkin saanut ihan aikuisten oikeasti jo tuloillaan olevan taudin siirrettyä tai vältettyä alla olevia keinoja käyttäen:

"Nautin" raakaa valkosipulia**. Valkosipulivettä tai murskattua valkosipulia hunajaan sekoitettuna, pieninä määrinä monta kertaa päivässä. Tällä hetkellä käyn viivytystaistelua jonkin pöpön kanssa, joka on koputellut ovelle viime maanantaista lähtien, mutta kuin vampyyrin, valkosipulin löyhkäni on torjunut sen lähentelyt - oireet tulevat (noin yksi kerrallaan) päivittäin hyvin lievinä ja poistuvat saman päivän aikana. (Tai sitten se on edelleen jokin nyt jylläävistä influenssaviruksista, joka ei edelleenkään usko, että minulla on se rokotus. Jästipäinen mikrobi.)

Juon alkoholia. Illalla ennen nukkumaan menoa juon kaksi lasillista punaviiniä tai kaksi annosta hyvää viskiä. Seuraavana päivänä flunssan oireet ovat monesti kokonaan tiessään. Tätä keinoa tuskin suosittelee kukaan terveysalan ammattilainen, mutta minä uskon alkoholin viruksia tappavaan ominaisuuteen.

Kurlaan suolavedellä. Lusikallinen suolaa lasilliseen haaleaa vettä ja kurkun kurlaus, useita kertoja päivässä. Tämä on monesti tepsinyt hyvin kurkkukivulla alkaviin lenssuihin. Päälle heitän vielä Strepsilsin, varmuuden vuoksi.

Huuhdon nenääni keittosuolalla. Nenäkannuahan suosittelevat monet. Minulla ei sellaista ole, joten roikun lavuaarin yllä pää mitä eksoottisimmissa asennoissa ja öysään natriumkloridia klyyvariin 20 ml ruiskulla.

Pöllin Pätkän astmalääkkeitä. Tätä ei tietenkään pitäisi tunnustaa, mutta imppailen usein pari suihkausta Pätkän hengitettävää kortisonia keuhkoputkien antaessa ensimmäiset merkit tulehduksesta. Lääkkeiden väärinkäyttäjäkin vielä.

Pidän jalat ja kaulan lämpimänä. Tämä Muumimamman ohje käy järkeen. Taudin uhatessa nukun villasukat jalassa ja kaulaliina kaulassa.

Laitan löylyveteen Frantsilan Nuhanenätippoja. Lopettaa toisinaan yskän jo alkuunsa.

Jos ja kun tauti sitten lopulta saa yliotteen...

Juon paljon vihreää teetä. Sillä pitäisi olla tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia. Laitan sekaan paljon hunajaa, joka lievittää yskää ja kurkun käheyttä.

Hengitän höyryä. Suolalla tai Nuhanenätipoilla kuumana tai Pätkän spiralla kylmänä. Helpottaa oloa kaikin puolin ja lievittää yskää.

En pihtaile särkylääkkeissä. Kuume ei jalosta eikä kärsimys kaunista, tämä on minun mielipiteeni. Uskon kiihkeästi myös siihen, että tyytyväisempi (kivuttomampi) kroppa jaksaa parantua paremmin.

Haudon itseäni. Itse tehtaillusta keittosuolasta tehty suolahaude on tuonut helpotusta keuhkoputken tulehdukseen ja karmeaan yskään, niin ikään myös poskiontelon kipuiluun (en ollut käynyt lääkärissä toteamassa, onko poskiontelotulehdusta vai ei). Keitän litran vettä, heitän sekaan 3 rkl merisuolaa, annan jäähtyä ja kastelen siihen harsovaipan. Yskä irtoaa paremmin puolen tunnin rintakehän hautomisen jälkeen ja poskiontelo"tulehdus" (tuskin se nyt sitä ihan oli, mitä lie kipuilua) hellitti yhden päivän ahkeran posken hautomisen jälkeen.

Nyt kun tuota listaa katsoo, niin aika vaivalloiseltahan tämä kaikki höseltäminen vaikuttaa. Ehkä pitäisi sittenkin alkaa syödä terveellisesti, harrastaa liikuntaa ja ulkoilla säännöllisesti.

** "[Valkosipulin] tuoksu lähtee rikkipitoisesta allisiinista, jota on verrattu penisilliiniin. ... Jotta päästäisiin 10 päivän penisilliinikuurin tehoon, valkosipulia pitäisi syödä 300 kiloa! ... [T]eho perustuneekin pieniin päivittäisannoksiin. Ehkäisevässä mielessä. Allisiinin ohella valkosipuli sisältää muitakin hyötyaineita: C- ja B-vitamiineja, kalsiumia, rautaa ja seleeniä." (Falk-Lindh-Rostock: Isoäidin kotiapteekki, s. 68. Gummerus 2004.)

10 kommenttia:

 1. Tällainen hoitolista kuullostaa paljon jännemmältä kuin tervellinen ruoka, liikunta ja säännöllinen ulkoilu :) Kun sitä nenää huuhtoo niin tuleeko se suolavesi kurkkuun? Kyselee nimimerkki tulee helposti kyökkä :) Olen niin monta kertaa törmännyt tähän asiaan, että täytyy kokeilla saanko itseni taivutettua lavuaarin ylle eksoottiseen asentoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää paikkansa - nämä konstit kun kaikki käy läpi ja jos välttää flunssan, niin kyllä tuntee ansainneensa terveytensä! Toisin kuin jotain noloja terveellisiä elämäntapoja noudattamalla.

   Ei se suolavesi minun kurkkuun tule, mutta olen kyllä aika notkea. Se pitää saada kulkemaan sieraimesta toiseen ja sieltä ulos. Se on vähän kuin pelaisi sellaista kuulapeliä omalla nenällä ja suolavedellä, missä kuulan ts. suolaveden pitää pujotella tiettyä reittiä pitkin. :D Ehkä se sillä kannulla on helpompaa.

   Poista
 2. Hei, käytkö blogissani noutamassa tunnustuksen :)

  VastaaPoista
 3. Blogissani on sinulle tunnustus! :)

  VastaaPoista
 4. Sulla todella ON mahtava arsenaali hoitokeinoja! :O :D

  Mä muutin: tervetuloa jatkossa Fata Morganaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä tässä vielä kaikki! :D Mä jo löysinkin sun uuden osoitteen kun kävin kurkkimassa vanhaa. Hiano!

   Poista
 5. Upeita vinkkejä. Myös minä uskon hartaasti punaviinin parantavaan voimaan ja nautin sitä säännöllisesti (en sentään onneksi vielä joka päivä) myös silloin, kun en ole flunssassa tai tulossa flunssaan. Käytän myös valkosipulia siinä määrin, että työkaverit välillä kommentoivat. Sen nenäkannun kans taisin jotenkin kerran liioitella. Lykkäsin sinne about desin suolaa suositellun teelusikallisen sijasta ja tuntui että pää räjähtää. Mutta puhdistuipa röörit ja lentsunpoikanen lähti. Eli testattu on ja olet ehdottomasti oikeassa ja melkein lääketieteen lisensiaatti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa, sivustatukea toiselta melkein lääketieteen lisensiaatilta. :D Valkosipuli muuten myös kaunistaa - olen huomannut kaunistuneeni käsittämättömästi tämän kahden viikon taisteluni aikana (minä vs. influenssa-tai-mikä-lie). Iho hehkuu, naamaa (=silmäpussit) ei turvota ja niin pois päin. Harmi vain, ettei siitä ole juuri hyötyä, koska vastaavasti haju sitten karkoittaa potentiaaliset ihailijat.

   Poista