keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Nyykaappi

Jos jostain syystä on jo törsännyt kesälomamatkaan tarkoittamansa rahat, ja haluaa käyttää siihen esimerkiksi vain 11,50 yhteensä kolmelta hengeltä (+bensat), niin silloin kannattaa pakata eväät ja lähteä Uuteenkaarlepyyhyn. Se on epäilemättä Pohjanmaan rannikon ilmaisimpia matkakohteita, ja siellä on esimerkiksi...


... Kuddnäsin kartano*


Tämä on Sakari Topeliuksen (vai oliko se jonkun muun ruåtsinkielisen isänmaan toivon?) syntymäkoti. Tässä kehdossa se nukkui vauvana.


Kartanon pihapiiri on kertakaikkiaan lutunen. 

Ja sisällä on raukea menneen maailman tunnelma - ynnä ihanaa romua antiikkia.Ja Pätkän mielestä mikä tahansa on hyvä matkakohde, jos siellä voi Laittaa Soraa Juttujen Päälle.

Kuddnäsin kartanon lisäksi Uudestakaarlepyystä löytyy...


... jossa voi ilmaiseksi katsella tätä fallista muistomerkkiä. Se on pystytetty jollekulle äijälle, joka kävi siellä kavereidensa kanssa huitomassa miekalla (ampumassa tuliaseella? Sotahistoria on hieman ruosteessa asekehityksen osalta.) joskus 1800-luvun alussa. (Suomen sota.)


Lopuksi kannattaa vielä käydä vesitornissa, johon on tehty näköalakahvila. Hyvää kahvia - ja halpaa - ja sisäänpääsy ilman eestä.Hissimatka kestää kaaaaaauuuuuaaan.


Nyykaapin taajama levittäytyy allamme kaikessa söpöydessään. Muutan ehkä asumaan tuohon valkoiseen mansardikattoiseen taloon.


Kuka vielä väittää, että Suomi on kallis maa? Kyllä ei ole.* Kartanon päärakennus on tavallisen pohjalaistalon kokoinen, mutta ei kolmen euron sisäänpääsymaksukaan huimaa. Pieni on kaunista.


9 kommenttia:

 1. Aivan ihanan näköinen paikka tuo Kuddnäsin kartano! Tykkään kovasti käydä loma-aikona (ja miksei muulloinkin) syömässä silmilläni kaikenmoisia viehättäviä vanhoja rakennuksia.

  Jos jossain näen tienposkessa kyltin "talomuseosta" tai kartanosta, niin kirmaan sinne pää kolmantena jalkana. Miesparka varmaan kauhulla muistelee eräitäkin lomamatkoja. Miesparan helpotukseksi sentään useat pikkuisiin punaisiin tupiin asetetut kylämuseot olivat lomapäivinämme kiinni. Pitänee tehdä uusi retki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuddnäs oli todellä söpö. Itseasiassa en ole enää varma, oliko se kartano ensinkään - kyltissä taisi lukea pelkkä Kuddnäs. Ja kun se on niin pienikin... En ole oikein asiantuntija näissä. :D

   Mä rakastan myös talomuseoita! Isäntä ja Pätkä kiertää kohteen yleensä noin kymmenessä minuutissa ja sitten niillä menee hermot kun minä luuhaan siellä koko loppupäivän. :D

   Poista
 2. Tuo näytti ihan huipulta. Kiitos vinkistä! Nimim. Lomarahat aina etukäteen törsätty...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tää tuli näköjään Paskan äidin profiililla mutta kai sie minut tunnistat. t. Mallamoija

   Poista
  2. Kyllä sut aina tunnistaa. :D Ja sitten vaan Nyykaappiin, jos kerta ilmaiseksi pitää lomailla.

   Poista
 3. Olipas siinä kaunis kartanon ja todellakin lutuinen pihapiiri. Kehtokin on säilynyt melko hyvänänä ;)
  Kenenkäs muun blogin kautta mä tänne olisinkaan päätynyt kuin Kikin.. Täältä jäädään seurailemaan mukavia juttujasi.
  Kyllähän sitä hiekkaa nyt pitää pikkuisen joka paikkaan laittaa, oma koristus on paras koristus. :)
  Blogissani on arvontaa meneillään joten teretulemast vastavierailulle.. :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teretulemast ja käynpä heti pistäytymässä blogissasi! :)

   Poista