perjantai 6. syyskuuta 2013

Anteeksi mutta jatkan vielä

Kyllä näkee taas tuosta eilisestä tekstistä, että raskaushormonien ja flunssaviruksen yhteisvaikutuksen alaisena, sekopäisenä ja hikimärkänä ei ikinä kannattaisi lähteä avautumaan asioista yhtään missään. Kun eihän se tosiaan mene niin, että työttömien lapset ajetaan päiväkodeista ruoskin ja lingoin, vaan niin tehdään ainoastaan vanhempainvapaalla olevien lapsille. Räikeä asiavirhe ja törkeää käytöstä ruiskukkaporukkaa kohtaan. Esittäisin pahoittelut, jos viitsisin, mutta eihän tuo sitä perusasiaa miksikään muuta, että lapset joutuvat uudistuksen myötä eriarvoiseen asemaan. Ja kyllä te jo tiedätte, että kaikkeen täällä kirjoitettuun kannattaa suhtautua aina pienellä varauksella.

No niin.

Olen nyt joka tapauksessa vihdoin hakenut kuntouttavaa päivähoitoa (=ilmaista, vammaispalvelulakiin pohjautuvaa palvelua) kehitysvammaiselle lapselleni, jotta hän saisi jatkaa päiväkodissa myös vuoden vaihteen jälkeen, jolloin - jos hyvin käy ja jumalat ovat suopeat - minä olen äitiyslomalla kotona vauvan kanssa. Ilman tätä hallituksen muutoskaavailua olisimme luultavasti kiltisti maksaneet päivähoitomaksut tulevaisuudessakin, ihan niin kuin tähänkin asti - koska pohjalainen ylpeys ei vain kerta kaikkiaan taivu joka mutkassa siihen, että oma lapsi on tässäkin asiassa erilainen ja sosiaalitapaus. Mutta nyt vedämme siis viimein esiin Keharikortin. Päivähoitopaikan menetys ei tule kysymykseenkään. Piste. Lapsen kehityksen kannalta ryhmässä toimiminen ja mallioppiminen on suorastaan elintärkeää - riippumatta siitä, mitä minä teen tai olen tekemättä päivisin. Mitä tulee vaihtoehtoisiin virikkeentarjoajiin, niistä MLL:n kerhoista ei löytyne kovinkaan montaa letkuruokinnan, kuvallisen viestinnän ja viittomakielen hanskaavaa hoitajaa, joten se laastariratkaisuista meidän kohdallamme. Emme tyydy kuin parhaaksi osoittautuneeseen - kunnalliseen päivähoitoon. Törkeästi aiomme edelleenkin viedä koko- tai puolipäiväisen hoitopaikan (mitä meille nyt sitten ikinä myönnetäänkään) joltakulta ansiotyössä käyvältä. Olemmehan sosiaalitapauksia ja meillä on näin siihen oikeus.

Jaahas, saapa nähdä, joko huomenna kuume laskee ja henki kulkee, ja voimme palata leppoisen aurinkoisiin aiheisiin.
22 kommenttia:

 1. Hyvä että oot ajoissa liikkeellä! :) Mua naurattaa toi sana keharikortti... :D (Osallistuin taannoin fb:ssa keskusteluun, jonka aloittajan aihe oli bussilla matkustava väkivaltainen aikuinen kehitysvammainen nainen jota monet pelkää jne. mutta ihmiset alkoivatkin puolustaa oikeutta olla erilainen ja haukkua aloittajaa kehari-sanan käytöstä!)

  Mutta siis, mä veikkaan, luulen ja toivon, että tämä päivähoito- ja kotihoidontukiuudistus EI ennätä tulla valmiiksi 4 kuukaudessa! Eli todennäköisesti me saatais juoda vauvan kanssa kotona rauhassa sitä café lattea ja viedä mein sosiaalitapaukset hoitoon joka tapauksessa ilman erityislupiakin. :P

  Ja tosiaan, kuka ihmeessä haluaa olla se sosiaalitapaus? :O "Minnamari saa olla tarhassa koska se ei osaa viel puhua ja janipetteri on siks koska sen äiti on oikeesti hullu..." Tuotako lapset sit alkaa hokea ryhmissä?

  Mä ajattelisin kans että 4-vuotias jo ainakin tarvii sitä varhaiskasvatusta, eri asia sit on kuinka pitkää päivää ja montako kertaa viikossa, mutta asennehan on aina se, että oli vanhempi kotona mistä syystä hyvänsä, se vaan laiskottelee ja makaa. :( Itse hain tarhapaikkaa raadollisen uupumuksen takia, ja vaikka nyt olenkin voimissani ja olin Maudin vauva-aikaankin voimissani, oli se silti sen verran väsyttävää, että yhtäkkiä kun kuvioissa on väsyttävä vauva JA esikoinen, mietin, onko kummallekaan lapselle eduksi jos äiti väsyy totaalisesti, eli tarha on suureksi avuksi.

  Mutta ehkä tuon muutoksen virittely vaatii niin paljon muutoksia laeissa, päiväkotijärjestelyissä ja kaikessa, että meidän uudet mahdolliset sosiaalitapaukset on jo taaperoita ennen kuin mitään tapahtuu?! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehari-sana on kai vähän niinkuin "nigger", sitä saa käyttää vain asianosaiset itse. Mä käytän lyhennyksenä kehitysvammaisesta - ja sitten suutun verisesti, jos samaa sanaa käyttää joku jolla ei ole keharisidoksia. (Mutta ne käyttääkin sitä yleensä haukkumasanana, murrrrr!)

   Musta tuntuu, että nämä muutokset saatetaan runnoa läpi aika nopeallakin aikataululla, tämän hallituskauden aikana nyt ainakin. Siihen ainakin viittaisi Kataisen pahaenteinen "Jos nämä toimet ei riitä, sitten tehdään lisää". Tuskin Jyrki-boykaan on niin harhainen, että kuvittelee saman porukan istuvan hallituksessa vielä seuraavalla kaudella. Tai sitten on jo maailmankirjat sekaisin...

   Poista
 2. Löysin jo leppoista aihetta, tai no leppoista ja leppoista, eilisestä tekstistä. Nimittäin Tinahattutäti! Nyt löysin itselleni sopivan ilmaisun Salaliittoteoria-Ti:n tilalle.

  ps. oot kyllä hyvä sanansäilän kirjoittaja ja vielä asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, Ti-nahattutädit ei ole kyllä leppoisia ollenkaan! :D Nimitys sopii siis sulle kuin hattu päähän. :)

   Poista
 3. Mä en vaan ymmärrä tuota jaottelua, miksi työttömänä saa laittaa lapsen hoitoon, mutta vanhempainvapaalla ei. En ymmärrä en.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvästikään, mäkään en ymmärtänyt sitä, varsinkaan eilen. :O

   Poista
 4. EmmyAurora, kai se on siksi, että työttömän on oltava valmis töihin HETI, mutta vanhempainvapaalla oleva ei kuitenkaan töihin lähde, joten lapset pitää hoitaa itse. Ja saahan vanhempainvapaalla sinne osapäivähoitoon laittaa. :) Järkevä osa-aikahoito olisi minusta sellainen, jossa ollaan esim. 3 pv viikosta hoidossa enemmän kuin 3-4 tuntia. Joka pv 3-4 tuntia on vähän hankala järjestää ja aiheuttaa jatkuvaa roudaamista. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo sun ehdotus kuulostaisi kyllä järkevämmältä kuin se, että pienen vauvan kanssa pitäisi kolmeksi tunniksi raahata isompi hoitoon ja sitten heti takaisin. :/

   Poista
 5. http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3045780/keskusta-tekee-kotihoidontuesta-vaalikysymyksen

  Joo... mun täytyy itsekin kirjoittaa tästä päivähoito- ja kht-hommasta! :D Oon vaan ollut laiska bloggaaja viime aikoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoita ihmeessä, sulla varmasti on asiasta rakentavia mielipiteitä. :)

   Poista
 6. Mitä ihmettä sä riehut? Kai nyt jokainen tajuaa että sun down-lapsi tarvii kuntouttavaa päivähoitoa,menköön nyt sitten sinne millä nimikkeellä tahansa! kirjoitin edellisen postauksesi jälkeen turhautumisestani siihen että just nuo åippälomalla ja hoitovapaalla olevat vievät ihan normimuksunsa hoitoon kun eivät viitsi/jaksa heitä hoitaa.Ja näin ollen työssäkäyvä äiti joutuu kuljettamaan kaksi lastaan kahteen eri päiväkotiin pitkien matkojen päähän kun lähipäikyssä on näitä virikkeitä saavia kotiäitien lapsia.Mutta turha tänne on näköjään kirjoittaa mitään kun kaikki halutaan tahallaan ymmärtää väärin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu, että sinä et nyt sen kummemmin ymmärrä sitä, mitä minä ajan tällä takaa: Yksinkertaisimmin sanottuna, minun mielestäni jokaisella lapsella pitää olla samanlainen oikeus varhaiskasvatukseen (siis päivähoitoon, kun sitä eskaria ei ennen kuutta ikävuotta aloiteta) - riippumatta siitä, mitä ne vanhemmat tekee. Tai on tekemättä. Ihan varmasti v*tuttaa raahata niitä muksujasi kauempana sijaitsevaan tarhaan aamuisin, ja herätä aikaisemmin ja se väsyttää ja ja ja. Ei tätä ole kukaan kieltänyt. Ja onhan se ymmärrettävääkin. Mutta kysy itseltäsi, onko se vitutus mikään syy kieltää lapsilta yhtäläistä oikeutta päivähoitoon. Mikään tässä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että olivat vanhemmat kotona tai, jaksoivat ne hoitaa niitä muksuja tai ei, olivat ne muksut kehitysvammaisia tai ei, oli niiden vanhemmilla töitä tai ei - jokaisella niistä lapsesta on nykyään oikeus saada samanlaista varhaiskasvatusta. Nykyään. Sitä kun ei tiedä, miten tulevaisuudessa.

   Ilmeisesti et ole seurannut blogia kovinkaan kauaa, kun pitää ihmetellä mitä mä täällä riehun. Täällä riehutaan aika usein. Suosittelen jättämään lukematta, jos riehuminen kovastikin vaivaa.

   Poista
  2. Vielä on ihan pakko sanoa sen verran, kun tuntuu, ettet itse tätä välttämättä ymmärrä, että sana "sosiaalitapaus", jota käytit, on äärimmäisen loukkaava nimitys kehitysvammaisesta, tai muista sosiaalisin perustein päivähoidossa olevista lapsista. Mieti, millainen leima lapsella - lapsella! - on silloin otsassa. Jos kaikilla on yhtäläinen oikeus päivähoitoon, keneltäkään ei kysellä, että millä perusteella tuo on täällä. Jos subjektiivinen päivähoito-oikeus poistuu, on suurena vaarana juuri se, mihin Ofelia viittasi: aletaan eritellä, että tuo on täällä kun se ei osaa puhua (leima), tuo on täällä, kun sen äiti on hullu (leima). Ja kun vanhemmat viljelee sanaa "sosiaalitapaus", niin eiköhän se yleisty pikku kullannuppujenkin kielenkäytössä alta aikayksikön.

   Poista
 7. Pyydän nöyrimmin anteeksi ilmaustani "sosiaalitapaus".Se oli typerästi sanottu,myönnän.Kukaan ei saa leimautua päivähoidossa,enkä usko itse että näin käy vaikka kaiken kattava subjektiivinen päivähoito-oikeus poistetaankin.Ja toistan vielä kerran että tottakai tietyillä ryhmillä on oltava oikeus päivähoitoon AINA ja uskon kyllä että päivähoito,sosiaalityöntekijät ym.perheen kanssa työskentelevä henkilöstö pystyy sen päättämään milloin lapsen etu on olla päiväkodissa eikä vanhempien kanssa kotona.Mutta koska taloudellinen tilanne on nyt tämä mikä on niin palveluja vaan on supistettava ja priorisoitava.Ja nyt puhun siis näistä äideistä/isistä jotka hoitavat sitä nuorempaa lasta kotona ja haluavat päivähoitoon sen vanhemman tenavan "virikkeitä saamaan".Ei ole yhteiskunnan tehtävä hoitaa ihan kaikkea vain siksi että se on kivaa ja helpompaa.Vanhemmat maksavat vain pienen murto-osan itse siitä hinnasta mitä päivähoito maksaa.Päivähoitopaikkoja ei voida lisätä määrättömästi eikä päiväkoteja rakentaa,henkilöstöä palkata, tällaisiin tarkoituksiin.Samalla kun esim.lasten ja vanhusten sairaanhoito kaipaa kipeästi lisäresursseja.Rahaa vaan ei riitä nyt kaikkeen ja kaikesta ei voi yhteiskunta vastata.Jos teet lapsia,lapset ovat terveitä,itse olet terve ja olet kotona niin voit kyllä hoitaa ihan itse ne lapsesi ja nähdä vähän vaivaa että ne isommat lapsetkin pärjäävät siellä kotona.Ei tarvii olla ammattikasvattaja keksiäkseen tekemistä alle 6vee tenaville.Sen jälkeenhän ne pääsee esikouluun.On ihan harhaluulo että lapsia pitää koko ajan viihdyttää ja keksiä niille kaikkea kivaa.Ihan tavalliseen arkipuuhiin voi ottaa lapset mukaan,on leikkipuistoja ja kerhoja ja vaikka mitä.Ennen tätä kaikkea ei ollut ja silti pärjättiin.Siskoni on lastentarhanope ja innostunut työstään.Silti hän on sitä mieltä että moni lapsi kärsii niissä ylisuurissa ryhmissä,metelissä ja jatkuvassa sairauskierteessä.Vanhemmat ei ole siinä arjessa mukana,päiväkodin sisäpuolella.Monelle lapselle olis ihana breikki hoitoputkeen kun sais edes sen uuden vauvan syntymän jälkeen olla hetken kotona,nukkua kun nukuttaa ja leikkiä rauhassa.Väitän edelleen että on monen äidin itsekkyyttä ja laiskuutta heittää se vanhempi päiväkotiin vaikka ei ois tarvis.Onneksi siitä tulee nyt loppu - ainakin kokopäivähoidon osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No saat anteeksi. :) Ja itse pyydän anteeksi "riehumistani". Ymmärrän kaikki perustelusi sekä lähtökohdan, mistä lähestyt tätä asiaa. Silti tässä asiassa on vain todettava, että olemme kerta kaikkiaan eri mieltä. Minun mielestäni yhteiskunnan velvollisuus on nimenomaan huolehtia siitä, että ihmiset kaikissa elämänvaiheissa terveyteen, kehitysvammaisuuteen (tai -vammattomuuteen), vanhempien elämäntilanteeseen, tai vaikka sukupuoleen katsomatta ovat samanarvoisia ja tulevat samanarvoisesti kohdelluiksi. Yhteiskunnan tehtävä on kerätä tätä tarkoitusta varten verorahat ja tehtävä päätökset, miten ne jaetaan. Se, mistä nipistetään ei minusta kuuluisi olla tämä asia, vaan säästökohteita on löydettävä muualta.

   Tässä kysymyksessä on kaksi näkökantaa. Toinen, omani, on lapsilähtöinen = kaikkia lapsia on kohdeltava tasavertaisesti, kaikille lapsille on taattava mahdollisuus samanlaisiin lähtökohtiin elämään. Toinen on aikuislähtöinen = kotona oleva aikuinen ei tarvitse hoitopaikkaa lapselleen. Ei tarvitsekaan, ainakaan silloin kuin erityisiä sosiaalisia perusteita ei ole olemassa. Mutta se lapsi tarvitsee edelleen sen samanlaisen mahdollisuuden saada varhaiskasvatusta, oppia toimimaan ryhmässä, oppia sosiaalisia taitoja. Tätä mieltä minä olen. Ymmärrän sinun näkökantasi, jonka olet hyvin

   Poista
  2. ... ja vuolaasti perustellut. (Edellinen Kommentti julkaistui vähän ennen aikojaan.)

   Poista
 8. Aivan aiheellista asiaa kirjoitat! On kyllä syytäkin älähtää!

  Noin keskusteluun yleisemmin voin todeta, että päivähoidosta säästäminen on just yhtä fiksua kuin se hölmöläisten peiton pidentäminen kangasta toisesta päästä leikkaamalla. Se lasku tulee toki vasta sitten myöhemmin perästä päin kun nykyhallitus on pessyt puuhasta jo kätensä. Syrjäytyminen alkaa jo lapsena, mutta seurauksia kannetaan helposti koko elämä. Inhimillinen kärsimys onkin sitten oma lukunsa, mutta se tuskin poliitikkoja kiinnostaa, kun ei sille voi laittaa hintalappua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvä vertaus, olen itsekin samaa mieltä. Ei varhaiskasvatus tietenkään takaa mitään menestystä jatkossa, koulussa, työelämässä jne. mutta kyllä se opettaa aivan eri tavalla toimimaan ryhmässä, ottamaan toiset huomioon, ynnä muita sosiaalisia perustaitoja kuin kotona oleminen. Varsinkin jos ei ole edes sisaruksia. Kouluun mentäessä päiväkodissa olleilla on minun mielestäni ihan selkeä etumatka sellaisiin, jotka aloittavat näiden taitojen opettelun vasta eskarissa. Jokainen pedagogiikkaan perehtynyt tietää, että ihmmisellä on olemassa tietyt herkkyyskaudet.
   Viulunsoittokin kannattaisi aloittaa 3-4 vuotiaana. ;) (Saa sen myöhemminkin aloittaa, mutta tuon ikäisenä aloittaneet ovat silloin jo aika pitkällä. )

   Poista
 9. Mulle ei oo auennut se SÄÄSTÖ. Jos ja kun lasten määrä päiväkodissa "vähenee" (lainausmerkeissä siksi, että kun ne kaksi osa-aikaista lasketaan yhdeksi, päiväkoti voi ottaa yhden lapsen lisää eli ryhmäkoko kasvaa), ei varmastikaan niiden saama rahamäärä ainakaan kasva! Jos paperilla näyttää siltä että on vähemmän tai sama määrä lapsia kuin ennenkin, voidaan ehkä taas jostain leikata tai pitää rahat samana, niin sitten onkin käytännössä enemmän lapsia mutta vähemmän varoja. :/ Aika huono säästö...

  Jos joku tietää tästä enemmän ja konkreettisia numerofaktoja niin haluan kyllä kuulla! :)

  Ja luulenpa minäkin niin, että nykyään ei vaan pärjää sillä, että aloittaa vasta eskarissa taitojen ja ryhmätoimimisen opettelun. :(

  Myös tuo leikkipuistojen ja kerhojen tuputtaminen on vähän kyseenalaista, koska täällä ainakin leikkipuistoissa on porukkaa vain kesäisin ja kerhoja ei ole kuin srk:n jeesuskerhot. Muuhun toimintaan olisi siis lisättävä rahaa, ja jos kunnilta leikataan 2 miljardia, ei tarvitse olla huippumatemaatikko, kun tajuaa, että muun toiminnan lisäämiseen EI ole varaa.

  Eikä tietenkään lapset tarvitse mitään "viihdyttämistä", mutta on tosi ankeaa, jos esikoinen joutuu enimmäkseen leikkimään itsekseen omassa huoneessaan ilman kavereita, kun muut lapset ovat päiväkodissa ja äiti totaalisen kiinni vauvassa, jonka kanssa ei talvipakkasilla edes pääse aina ulkoilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkään ole ollenkaan vakuuttunut noista toimenpiteen säästövaikutuksista. Ei ilmeisesti kaikki muutkaan, jotka sitä kritisoivat. Ja tuo leikkipuisto/kerho-toiminta on tosiaan niin paikkakunnasta/kaupunginosasta kiinni. Täällä on kai varsin hyvin, mutta osa niistä on kyllä juuri niitä "jeesuskerhoja". (Mua ei haittaa henkilökohtaisesti, mutta ei ne sielläkään sitä letkuruokintaa sen kummemmin osaa. :)) Oli miten oli, niin lapset on aina huono säästökohde. AINA.

   Poista
 10. http://www.hs.fi/kotimaa/Hallituksen+p%C3%A4%C3%A4t%C3%B6kset+lis%C3%A4%C3%A4m%C3%A4ss%C3%A4+p%C3%A4iv%C3%A4hoidon+tarvetta+ja+menoja/a1378909620059

  Tossa se nyt on, lisää kustannuksia tulee...? Mut ois ihan idioottimaista jos pitäis olla lastiksen asiakas ennen kuin saa enemmän kuin osa-aikahoidon! :O Eihän kukaan halua olla lastiksen asiakas ja eikö lastis oo jo muutenkin ylikuormitettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, eiköhän jokainen lähtökohtaisesti halua välttää lastensuojelun asiakkuutta, vaikka se sitten toisi mukanaan oikeuden kokopäiväiseen hoitoon. Huh huh. Ei voi olla ainoa peruste tuolle oikeudelle.

   Tuo kohta vähän naurattaa meikäläistä: "Hallitus toivoo, että kiintiöinti tuo lisää pikkulasten äitejä palkkatöihin veroja maksamaan." Nii-i, mutta entäs ne isät sitten? Nehän jää kotiin hoitamaan lasta jos hallituksen kaavailut toteutuu, vai lipsautettiinko tässä juuri, ettei kukaan edes oikeasti odota isien jäävän kotiin vaan pelkästään odotetaan äitien siirtyvän työelämään? Ja maksamaan veroja. Tää on ihan oikeasti niin kuin Puolitie sanoi, peittoa korjataan leikkaamalla toisesta päästä ja ompelemalla se toiseen päähän.

   Voi elämä tätä koko sotkua. Olisivat keksineet jonkun järkevämmän säästökohteen heti alun alkaen (ja ei, en tiedä, mikä se voisi olla, valitettavasti.)

   Poista