lauantai 22. maaliskuuta 2014

Kevät(masennuksen)tuulahdus

Pekan ristiäisten oli tarkoitus alkaa viiden minuutin kuluttua. Eivätpä ala. Jokatalvinen sairastupa pyörii taas eikä silloin paljon juhlita, ei ristiäisiä eikä paljon muutakaan.

Eilen oli 213-päivä, eli kansainvälinen Downin syndrooma-päivä. (Kansainvälinen "Downin syndrooma ei ole sairaus-päivä", kuten itse sitä nimitän.) Vaikka Downin syndrooma ei ole sairaus, Downin syndrooma ei ole sairaus, Downin syndrooma ei ole sairaus, Downin synd..., niin Downin syndroomaan omalla kohdallaan liittyvän merkittävän vastustuskyvyn alenemisen vuoksi Pätkä sairasti kolmea jo yksistäänkin tujakkaa tautia päällekkäin - ei peräkkäin - yli kolmensadan (300) tulehdusarvolukemalla ja aika meni jouhevasti lastenosastolla tytön selviämistä jännätessä, ei niinkään juhlavalmisteluissa. Minulle ei ole vielä oikein selvinnyt, mitä merkitystä on sillä että Downin syndrooma ei ole sairaus, Downin syndrooma ei ole sairaus, Downin syndrooma ei..., jos käytännössä Downin syndrooma tarkoittaa sitä, että lapsi on sairas. (Ja miksi sairas ihminen olisi jotenkin tervettä arvottomampi, kun minusta niin ei ole. Että miksi on niin tärkeää se, että Downin syndrooma ei ole sairaus, ei ole sairaus, ei ole sai...?)

Tähän aikaan Pekalla olisi luultavasti ollut jo virallinen nimi. Eipä ole. Kauanko lapsi voi olla nimetön ennen kuin sen perään aletaan udella viranomaistahoilta? Seuraava meille  sopiva ristiäisviikonloppu on pääsiäinen, sitä seuraava toukokuun puolessa välissä. Pekka on silloin vasta rapiat viisi kuukautta vanha.

Jos nimen ilmoittaa etukäteen maistraattiin ja se virallistetaan jo ennen kastetta, niin saako lapsi silloin kasteessa mitään nimeä? (Sanotaanko siinä ristiäiskaavassa jotain nimen antamisesta pyhässä kasteessa?) Voiko niin edes tehdä?

Kyllä olisi niin paljon helpompaa olla pakana*.


Onneksi tässä on erittäin tehokas lääke kevätmasennukseen.
* Pahoittelut epä-PC:sta termistä.

13 kommenttia:

 1. Nyt täytyisi kilauttaa kaverille ja varmistaa yksityiskohdat, mutta nimen antaminen ei varsinaisesti liity kasteeseen. Eli sen voisi kyllä ilmoittaa maistraattiin muutenkin. Eihän muuten kirkkokuntiin kuulumattomille tulisi nimeä ollenkaan. Soittaisin sinuna maistraattiin ja kysyisin asiaa? Kaste liittyy kirkkoon liittymiseen ja lapsen siunaamiseen.
  Mutta kurjalta kuulostaa teidän sairastupa, iso halaus ja paljon empatiaa ja voimia sinne!

  VastaaPoista
 2. Näin pakanana (vaikka ateistiksi itseni yleensä luokittelen, mutten pakanatermistäkään millään lailla loukkaannu) voin kertoa, että kaste ei ole oikeasti nimenantamistilaisuus. Nimi täytyy olla olemassa ennen kastetta, jotta lapsi voidaan kasteessa ottaa seurakunnan jäseneksi omalla nimellään ja siksi nimi ilmoitetaan heti kasteen alussa. Käsitys siitä, että nimi annettaisiin kasteessa on ilmeisesti peruja siitä, että vanhoina aikoina ei ole haluttu kertoa lapsen oikeaa nimeä ennen kastetta, etteivät pahat henget pääse häneen käsiksi.

  Nimilain mukaan lapsen nimet on ilmoitettava väestötietojärjestelmään kahden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Jos lapsi kastetaan, seurakunta hoitaa ilmoituksen. Voit siis ihan hyvin ilmoittaa nimet suoraan maistraattiin eikä sen pitäisi muuttaa kastekaavaa millään tavalla. Tai jos haluat, että kirkko hoitaa ilmoituksen, ota seurakuntaan yhteyttä ja kysy miten menetellään.

  Kovasti tsemppiä sairastelun kanssa!

  VastaaPoista
 3. No voihan harmitus :(

  Mutta joo, näin 5 kk syntymästä ristiäiset pidettynä (jotkut keskoslasten vanhemamt ovat pitäneet risäitiset vasta 1v päivänä), niin jo. Ei tosiaan ole väliä ristiäispäivällä. Maistraatti toki toivoo, että heille nimi ilmoitettaisiin viim. 2kk iässä. :)

  Ja kastehan ei tosiaan ole nimenantotilaisuus ;) vaan toimitus, jossa kastatteva otetaan kirkon eli kristuksen ruumiin jäseneksi.

  Esikoinen oli tosin hätäkastettu ja siitä syystä kastetilaisuudessa ei enää valeltu vettä päähän, mutta muuten toimitus oli aikaliki samanlainen kuin yleensä. Ja kuopusta tasapuolisuuden nimissä kutsuttiin nimellä jo laitokselta (vatsassa rv 25 alkaen) ja syntyessä tuo nimi kerrottiin sukulaisillekin. Eli tavallaan vaikka kaste oli vasta reilu kk syntymän jälkeen, varsinaisesta nimenantotilaisuudesta ei ollut silloinkaan kyse. Tilaisuus toki se yleisellä kaavalla menevä, kun ei ollut hätäkastetta tarvinnut. :)

  VastaaPoista
 4. No niin, itsekin ehdin vähän googlailla jahka virtuaaliselta hyperventiloinniltani ja kaikelta mielenipahoittamiselta kerkesin. :) Kaksi eri asiaahan ne tuntuvat olevan, kaste ja nimen antaminen. Tähän asti Pekan asiat on ollut tarkoitus hoitaa seurakunnan kautta sen kummempia miettimättä, niin ei tarvinnut selvitellä asioita sen kummemmin.

  Nyt ajattelin soittaa maanantaina vielä kirkkoherranvirastoon ja varmistaa että meneehän se niin, mutta kaiketi täytämme "nimilomakkeen" ja laitamme sen maistraattiin. Ja sovimme sen ristiäispäivän sitten vaikka jonnekin toukokuulle.

  Ja tosiaankin, tässä hämää se, että ihmiset yleensä ilmoittavat lapsen nimen ristiäisten/nimiäisten jälkeen. Ja väitän nähneeni lehdessä ilmoituksia, joissa lukee "sai kasteessa nimen se-ja-se".

  Etna, meillä oli sama juttu, eli Pätkän kasteen vahvistaminen oli vasta puolitoista vuotta syntymän jälkeen. Eli senkään puoleen ei ole ristiäisistä vielä meidän perheessä kokemusta. :)

  Ja kiitos tsempeistä.

  VastaaPoista
 5. Tuo "sai kasteessa nimen" on hirveän yleinen väärinkäsitys, joten eipä mikään ihme, jos menee sekaisin.

  Minä kävin muuten kerran erään sukulaislapsen ristiäisissä, joissa perhe oli päättänyt hoitaa kaikki hommat kirkon kanssa kerralla kuntoon. Nuorimmaisen lisäksi kastettiin perheen 3-vuotias esikoinen ja vanhemmat vihittiin. Aika samalla kaavalla nuo kasteet menivät, vaikka isompi oli toki hieman omatoimisempi ja liikkuvaisempi seremonian aikana ja osallistui aktiivisesti myös pikkuveljensä kasteeseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tehokasta. :) Siinä mielessä lohdullista, että jos heidän esikoisensa kastettiin vasta kolmevuotiaana, niin meillähän ei ole vielä ennen toukokuuta edes mikään kiirekään.

   Poista
 6. :) Ai Pätkälläkin meni niin kauan... hui.

  Ja joo, toihan on hirrrrrrveeeen yleinen virhe, että sanotaan "lapsemme sai tänään kasteessa nimen" ja blaaaah.. :D Pilkunnussijana minua suunnattomasti ärsyttää moinen. Mur!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eih, sanoin väärin - se oli vuosi ja kolme kuukautta syntymän jälkeen. Joka tapauksessa oikein hieno tilaisuus kummien ja isovanhempien siunauksineen, vaikka veden valelut olivatkin poissa. Sama ihana pappi olisi tarkoitus rekrytoida myös Pekan ristiäisiin, joten hänenkin kalenterinsa vielä vaikuttaa ajankohdan määräytymiseen.

   Poista
 7. Niin ja mä luulen, että jos meille kolmas tulis, niin me ei löydettäis/ keksittäis / päästäis yksimielisyyteen nimestä vielä 18-v päivänäkään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on nyt nimi päätettynä, eikä yhtään liian aikaisin. :D Mäkin olin kyllä varma että muksu ehtii täyttää 18, ennen kuin asia saadaan päätökseen...

   Poista
 8. Onpa kurjaa, että "radiohiljaisuuteen" on syynä Pätkän sairastamiskierre ja sitä kautta ristiäisten siirtyminen.
  Kuten jo yllä todettu ei sitä (niitä) nimiä kastetilaisuudessa anneta, vaan ihan vaan julkituodaan.
  Mun äitini on itse seistä tönöttänyt 12 vuotiaana kastemaljan vieressä. Isoveljensä (15 v.) halusi rippikouluun, joten ensin heidät piti kastaa. Pakanaisän lapsina eivät kuuluneet seurakuntaan, eikä heitä ollut aiemmin kastettu. Äitini halusi kanssa samat seremoniat kuin veljensä ja sitten myöhemmin mahdollisuuden kirkkohäihin.

  Hoidatte ihan vaan kirjepelillä viralliset dokumentit kuntoon ja pidätte ne ristiäiset sitten kun on parempi hetki kaikille.
  Mehän täällä joudumme ilmeisesti odottamaan ristiäisten jälkeiseen aikaan tietoa "Pekan" oikeasta nimestä. Kyllä me sen hampaat irvessä kestämme. Nyt stressi pois ja asiat tärkeysjärjestykseen. Jossain välissä olisi varmaan kiva nautiskella vauva-arjesta.
  Kumpa Pätkä saisi vastustuskykyään nostettua. (Itse asiassa mulla olisi tiedossa asia, jolla sitä voisi parantaa. Se asia vaan pitää hoitaa ihan meidän välisesti, ei täällä palstalla.) Mikäli haluat kuulla asiasta, ilmaise mulle niin kerron lisää. Olen ylihuomena palaamassa kahden vuoden työttömyyden jälkeen joksikin aikaa "sorvin ääreen". Päiväaikainen nettielämä on siis katkolla. Olisi kuitenkin hienoa, mikäli Pätkän vointiin voisi vaikuttaa ja sitä kautta koko teidän perheenne elämään.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mähän otan tässä tilanteessa vastaan kaikki mahdolliset ja mahdottomat ehdotukset Pätkän vastustuskyvyn parantamiseksi. Todettua on, että esim. influenssarokote ei sitä tee - kahtena peräkkäisenä talvena raju influenssa rokotteesta huolimatta. (Influenssa A oli yksi noista kolmesta päällekkäisestä taudista. :() Huuhaammalla linjalla on kokeiltu vahvoja maitohappobakteereita (DDS+), vielä huuhaammalla Enzymedican entsyymivalmisteita ja nyt olen sortumassa vielä aloe vera-juomaankin. Huomaat siis, että meillä ollaan valmiita mihin tahansa, länsimäisen virallislääketieteen ja huuhaaismin kumpaisenkin tarjoamiin keinoihin. Mitään ei suljeta pois ennen kuin sitä on kokeiltu. Kumpikaan ei ole tarjonnut vielä parannusta tilanteeseen.

   Soitin äsken kirkkoherranvirastoon ja kirjoitan aiheesta lyhykäisen postauksen. Kyl tää tästä, jos terveenä pysytään. :)

   Enkä mä varmaan paljasta sitä Pekan nimeä täällä. :) Sen paljastan, että se on yksi noista neljästä äänestyksessä olleesta ja äänestystulos on vaikuttanut sen valintaan. Tai sitten ei ole vaikuttanut. ;)

   Poista
  2. Ai nin ja vielä piti sanoa, että laita sähköpostia osoitteeseen aiti.aurinkoinen (AT) gmail.com. Luen sitä satunnaisesti ja silloin kun tiedän odottaa sinne postia.

   Poista