maanantai 24. maaliskuuta 2014

Viisastus

Nyt olen entistäkin viisaampi, jos se nyt mitenkään on edes mahdollista. Soitin nimittäin kirkkoherranvirastoon ja hupsista vaan! - asiat loksahtelivat paikoilleen niin, ettei tällainen pessimisti olisi ikinä voinut sellaista kuvitellakaan. Oikea helpotusten suma - vai mitä sanotte tästä rivistä:

- Käykö seurakunnalle ristiäispäiväksi pääsiäissunnuntai? - Käy.
- Löytyykö seurakunnalta tila pääsiäissesonkina? - Löytyy.
- Pääseekö lempparipappi pääsiäiskiireiltään? - Pääsee.
- Tarvitseeko maistraattiin ilmoittaa nimeä, kun ukko käy jo kolmatta kuukautta, ja pääsiäisenä on jo kolme ja puoli? - Ei tarvitse.
- No, mutta entäs se kahden kuukauden raja? - Se on suositus*. Ei mitään hätää.

Jos nimen ilmoittaa etukäteen maistraattiin, niin siinä on kuulemma "omat hommansa sitten kun kastetaan jälkikäteen." (Jotenkin lempeästi epäilen, että ne "omat hommansa" koskevat lähinnä kirkkoherranviraston toimistotätejä. Ehkä niiden pitää tilailla niitä lippu-lappuja takaisin sieltä maistraatista kastavan papin täytettäväksi tai jotain. Puhdas arvaus vain.)

Joka tapauksessa, Pekka jatkaa nyt anonyymia eloaan aina sinne Pääsiäiseen saakka. Ei ole herralla Kela-korttia eikä kutsumanimeä ennen sitä. Mutta ehkä me pärjäämme - tuleehan Pekalle paitsi komea syntymäpäivä (Uudenvuoden päivä), myös komea ristiäispäivä (Pääsiäissunnuntai). Nyt yritämme vain pitää Pätkän - ja tietenkin muunkin perheen - terveenä tuona kyseisenä viikonloppuna.

* En oikein käsitä, miten laki on "suositus". Tässä kaupungissa vallitseekin boheemi meininki.

12 kommenttia:

 1. Ai kuinka ihanaa ja joustavan boheemia! Hyvä, että selvisi!

  (Ja miten minua nyt niin hassusti lämmittää se, että joku muukin tässä maassa sentään vielä pitää ihan ristiäiset. Enkä siis sillä, ettäkö nimenantajaisissa olisi jotain vikaa. On vain kiva, kun ei tarvitse täällä ihan yksinään huudella.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin lämmittää vanhat perinteet, huomaan. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä tärkeämmäksi ne käyvät, joulut ja pääsiäiset ja sen sellaiset - ja nyt kun on lapsia, niin tuntuu että ne ovat itselle entistä tärkeämpiä. Jotakin samankaltaista olen aistivinani muissa pienten lasten äideissä, jos ei uskonnollisten niin muunlaisten traditioiden suhteen. Ehkä siinä on jotain tuttua ja turvallista. :)

   Minä en muuten ole koskaan ollut nimiäisissä, ainoastaan ristiäisissä. :)

   Poista
 2. Melko joustavaa, mutta hyvä näin :D
  Mahoton Pekka, kerää kaikki hyvät päivät. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Mutta en sitten tiedä, miten joustavia ne siellä maistraatissa olisivat olleet jos sinne olisin erehtynyt soittamaan. Varmaan olisi heti pitänyt laittaa nimipaperit sinne ja vielä nuhteet olisi saanut päälle. :D

   Poista
 3. Voi, onnea! Mahtava juttu, että hommat hoituu noin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano. Kyllä suotta taas stressasin ja hyperventiloin. :)

   Poista
 4. Hitsi, piti lohduttaman jo edellisessä postauksessasi. Taisin vähän aristellakin sitä, josko ajat ovat muuttuneet parissa vuosikymmenessä... Meidän keskilapsi sai kasteensa vasta mitä lie nelikuisena, kumminsa kun asuivat silloin kaukana kaukana. Kaikki oli juuri noin kuin sanoit, sopii, sopii, sopii. Pari käytännön juttua oli, ekana, lapsi kun oli jo "vanha", oli hän myös jo kookas, nippanappa mahtui suvun kastemekkoon, toisena, kummitätinsä oli ja on kovasti pienikokoinen, oli aika rankka juttu pidellä sitä ei-ihan-niin-pientä-prinsessaa koko pitkän seremonian ajan.

  Nyt sitten vaan valkosipulikuuri koko porukalle, ainakin räkä pysyy peloissaan kaukana :)

  Kyllä se siitä, nautitaan keväästä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täytyy alkaa juottaa valkosipulivettä joka sorkalle tässä taloudessa. No joo, ei ehkä Pekalle kuitenkaan. :D

   Mä olen miettinyt juuri noita samoja - miten se mahtuu kastemekkoon ja kuka sitä muka jaksaa pidellä sylissä kasteen ajan. Onneksi Pekan sylikummi on raavas mies, eikä mikään hentoinen naisihminen.

   Eikä mua oikeastaan harmita sekään, jos pitää hommata/lainata toinen kastemekko. Nykyinen on oikein sievä, mutta kovin pitsinen ja röyhelöinen ja jotenkin olisi kivempi pukea tuo pohjalaisisäntä vähän hillitympään kuosiin. :D

   Poista
 5. Hyvä että sopii noin :)
  Täällä myös yksi nelikuisena kastettu keskoslapsi.
  Kiitos kivasta blogista!
  T. Pauliina Rantatytön sisko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi! Ja Pauliina Rantatytölle kovasti terveisiä. :)

   Poista
 6. ja kas kun minäkin yhden kuulumiset lukemaan... onneksi järjestyy :) nimeä vain vieläkin kaipailen jottei tarvitsisi jännityksessä elää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä joutuu nyt vain elää jännityksessä. :D Itseänikin jännittää koko ajan enemmän, mutta lähinnä se, onko sakki kutakuinkin terve pääsiäisenä ja saadaanko ne ristiäiset tällä kertaa oikeasti pidettyä. :)

   Poista