maanantai 24. maaliskuuta 2014

Viisastus

Nyt olen entistäkin viisaampi, jos se nyt mitenkään on edes mahdollista. Soitin nimittäin kirkkoherranvirastoon ja hupsista vaan! - asiat loksahtelivat paikoilleen niin, ettei tällainen pessimisti olisi ikinä voinut sellaista kuvitellakaan. Oikea helpotusten suma - vai mitä sanotte tästä rivistä:

- Käykö seurakunnalle ristiäispäiväksi pääsiäissunnuntai? - Käy.
- Löytyykö seurakunnalta tila pääsiäissesonkina? - Löytyy.
- Pääseekö lempparipappi pääsiäiskiireiltään? - Pääsee.
- Tarvitseeko maistraattiin ilmoittaa nimeä, kun ukko käy jo kolmatta kuukautta, ja pääsiäisenä on jo kolme ja puoli? - Ei tarvitse.
- No, mutta entäs se kahden kuukauden raja? - Se on suositus*. Ei mitään hätää.

Jos nimen ilmoittaa etukäteen maistraattiin, niin siinä on kuulemma "omat hommansa sitten kun kastetaan jälkikäteen." (Jotenkin lempeästi epäilen, että ne "omat hommansa" koskevat lähinnä kirkkoherranviraston toimistotätejä. Ehkä niiden pitää tilailla niitä lippu-lappuja takaisin sieltä maistraatista kastavan papin täytettäväksi tai jotain. Puhdas arvaus vain.)

Joka tapauksessa, Pekka jatkaa nyt anonyymia eloaan aina sinne Pääsiäiseen saakka. Ei ole herralla Kela-korttia eikä kutsumanimeä ennen sitä. Mutta ehkä me pärjäämme - tuleehan Pekalle paitsi komea syntymäpäivä (Uudenvuoden päivä), myös komea ristiäispäivä (Pääsiäissunnuntai). Nyt yritämme vain pitää Pätkän - ja tietenkin muunkin perheen - terveenä tuona kyseisenä viikonloppuna.

* En oikein käsitä, miten laki on "suositus". Tässä kaupungissa vallitseekin boheemi meininki.

lauantai 22. maaliskuuta 2014

Kevät(masennuksen)tuulahdus

Pekan ristiäisten oli tarkoitus alkaa viiden minuutin kuluttua. Eivätpä ala. Jokatalvinen sairastupa pyörii taas eikä silloin paljon juhlita, ei ristiäisiä eikä paljon muutakaan.

Eilen oli 213-päivä, eli kansainvälinen Downin syndrooma-päivä. (Kansainvälinen "Downin syndrooma ei ole sairaus-päivä", kuten itse sitä nimitän.) Vaikka Downin syndrooma ei ole sairaus, Downin syndrooma ei ole sairaus, Downin syndrooma ei ole sairaus, Downin synd..., niin Downin syndroomaan omalla kohdallaan liittyvän merkittävän vastustuskyvyn alenemisen vuoksi Pätkä sairasti kolmea jo yksistäänkin tujakkaa tautia päällekkäin - ei peräkkäin - yli kolmensadan (300) tulehdusarvolukemalla ja aika meni jouhevasti lastenosastolla tytön selviämistä jännätessä, ei niinkään juhlavalmisteluissa. Minulle ei ole vielä oikein selvinnyt, mitä merkitystä on sillä että Downin syndrooma ei ole sairaus, Downin syndrooma ei ole sairaus, Downin syndrooma ei..., jos käytännössä Downin syndrooma tarkoittaa sitä, että lapsi on sairas. (Ja miksi sairas ihminen olisi jotenkin tervettä arvottomampi, kun minusta niin ei ole. Että miksi on niin tärkeää se, että Downin syndrooma ei ole sairaus, ei ole sairaus, ei ole sai...?)

Tähän aikaan Pekalla olisi luultavasti ollut jo virallinen nimi. Eipä ole. Kauanko lapsi voi olla nimetön ennen kuin sen perään aletaan udella viranomaistahoilta? Seuraava meille  sopiva ristiäisviikonloppu on pääsiäinen, sitä seuraava toukokuun puolessa välissä. Pekka on silloin vasta rapiat viisi kuukautta vanha.

Jos nimen ilmoittaa etukäteen maistraattiin ja se virallistetaan jo ennen kastetta, niin saako lapsi silloin kasteessa mitään nimeä? (Sanotaanko siinä ristiäiskaavassa jotain nimen antamisesta pyhässä kasteessa?) Voiko niin edes tehdä?

Kyllä olisi niin paljon helpompaa olla pakana*.


Onneksi tässä on erittäin tehokas lääke kevätmasennukseen.
* Pahoittelut epä-PC:sta termistä.

maanantai 3. maaliskuuta 2014

Nimetön

Tähän on tultu. En osaa päättää nimeä Pekalle ja muutenkin ristiäisvalmistelut polkevat vettä. Virret olen sentään saanut valittua. Se onkin tarkkaa puuhaa, koska hormoniherkillä olevaa äitiä ei saa itkettää liikaa. Siksi duurivirret ovat paras valinta. Itsehän valitsin tämän ja tämän. Saattaa se parku tulla näidenkin myötä, mutta ovat nämä turvallisempi valinta kuin esim. jokin Maan korvessa kulkevi lapsosen tie tai vaikka Herra kädelläsi, joista seuraisi varmasti parkuspektaakkeli.

Nimen suhteen olen epätoivon vallassa. Niinpä tein tuohon sivupalkkiin äänestyksen, jonka kautta te, arvoisat lukijat, voitte halutessanne vaikuttaa Pekan etunimivalintaan.

Tai sitten ette. Se jää nähtäväksi. Voi olla ettei se ole mikään näistä. Voi olla, ettei sille tule nimeä ollenkaan, koska äiti ei vain osaa päättää, edes avustettuna.

Ja se tiikerikakkukin on leipomatta.

Minkä nimiseltä tämä ukkeli näyttää?