tiistai 3. maaliskuuta 2015

Keskivertoneliöt

Taannoin kerrottiin uutisissa, että suomalainen asuu nykyään 39,8 m2:ssa (per suomalainen). Meidän perheemme suomalaiset - kuten kaikki jo tietävätkin - asuvat 17m2:ssa. Jos keskiverto haluaisi olla, niin oitis pitäisi ostaa lisäneliöitä omakotitalon tai ison kerrostaloneliön verran. Pikainen kertolasku paljastaa, että vasta 159 m2 tekisi perheestämme suomalaisen keskiverron.

Sehän olisi käsittämättömän suuri lukaali! Huoneesta toiseen siirtyessä täytyisi turvautua kompassiin ja karttaan! Toista perheenjäsentä ei ehkä näkisi viikkoihin! Isäntä löytyisi jostain nurkasta telkkarin äärestä jököttämästä puolen vuoden samoamisen jälkeen, ja se sanoisi: "Moon Mamma, I presume." (Suomen kielenkin olisi siinä yksin jököttäessään unohtanut ja englannin kieltä vain puhuisi, kun olisi joutunut itse itselleen pitämään seuraa Rekkakuskit jäällä'n ja Vaarallinen saalis'in ja muiden laaadukkaiden amerikkalaistositeeveesarjojen avulla. Niitä se töllöttää nytkin.* ) Jopa helssingiläiset asuvat keskimäärin 34 m2:ssa. Täällä päin keskiverron asuintila on jopa 41 neliötä.

Viime yö sen sijaan todisti taas, että meidän perheemme ehkä tarvitseekin paljon vähemmän neliöitä kuin keskiverrosti luulisi. Ihmiskoe osoitti, että pikkumakkarin 90 cm levyiseen sänkyyn saa helposti mahdutettua yhden keskivertoa jykevämmän yksivuotiaan ja (ihan vain hiukkasen) keskivertoa leveämmän mamman, jotka joutuivat lähtemään evakkoon keskellä yötä edellä mainitun jykevän ja neljää poskihammasta yhtä aikaa esiin puskevan yksivuotiaan yössä kaikuvien karjahdusten vuoksi. Jo muistuivat mieleen mainitun jykevän yksivuotiaan viimekesäiset vauva-ajat, jolloin myöskin nukuttiin kainalokkain mainitussa 90 cm leveässä sängyssä. (Yksivuotias ei silloin tosin ollut vielä yksivuotias eikä varsin niin jykeväkään kuin nykyään.) Lämmintä oli ja mukavaa, eikä jykevä yksivuotias päästänyt ainuttakaan ärräpäätä siihen mamman kainaloon nukahdettuaan. Tähän sydän.

Kyllä minä taidan vähän tykätäkin siitä, että on ahdasta. Keskimäärin pidän ympärilläni ehkä kuitenkin mieluummin ihmisiä kuin neliöitä.


Tässä 90 cm sänky tuuraa Bertaa olohuoneessa, kun Berta oli kuntoutuksessa.*Itse asiassa se 159 m2 ei välttämättä olisikaan ehkä mikään katastrofaalinen ajatus...

5 kommenttia:

 1. Kuulostaa kyllä järkyttävän isoilta asunnoilta huomioiden että ihmiset muuttavat jatkuvasti enemmän isoihin kaupunkeihin, joissa on järkyt neliöhinnat. Meillä on 23 neliötä per nenä (3 hlö / 69 neliötä), ja minusta se on just hyvä. En valittais enemmästäkään, mutta ei täällä ahtaalta tunnu. Varmaan about samankokoista asuntoa etsitään kun vuodenvaihteessa aletaan omistusasuntoa katsomaan, vähän pienempikin sais olla ilman että haittais. Ehkä erillisen vessan ja mielellään vaatekomeron voisi haluta vielä että sanoisko että 24 neliöö per nenä olisi oikein passeli. Nimittäin tässä asunnossa on myös pari hukkaneliötä, jotka vois olla paremminkin hyödynnetty kuin käytävätilana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin 3 henkeä 68 neliössä oli just hyvä, se oli tuo Pekka joka kellautti vaa'an "liian ahtaan" puoleen yhtäkkiä dramaattisesti. :) Eli kolme henkeä just sopiva, neljä henkeä aivan liikaa. Tai ehkei ne "henget" vaan nimenomaan ne tavarat - kahden pienen lapsen tavarat, joita on paljon, vaunuista ja vaippasäkeistä lähtien.

   Muakin ihmetyttää nimenomaan tuo, että jopa isoissa kaupungeissa ihmiset asuu noin väljästi! Toisessa jutussa Ylen sivuilla (Testaa asutko ahtaammin kuin naapurisi) tosin sanotaan, että vanhoilla kivitaloalueilla kuten Etu-Vallilassa ja Sörnäisissä asutaan ahtaasti - ja tuonkaltainenhan tämä meidänkin asuinalue on. Isoja asuntoja ei edes silloin rakennettu (tämä 68 neliötä oli siihen aikaan varmaan "suuri perheasunto".) Eikä täältä poiskaan halua muuttaa, joten vaihtoehtoja jää aika vähän. :D Jos haluaa kerrostalossa asua. (Ja mehän halutaan.)

   Erillinen vessa ja vaatekomero kyllä kelpaisivat minullekin! Meillä on kuitenkin se onni, ettei hukkaneliöitä varsinaisesti ole, huoneiden koot voisivat vain olla tasaisemmin jakautuneet.

   Poista
  2. Tarkennuksena vielä, että kyllähän niitä isompiakin tietenkin rakennettiin, mutta niin vähän, että niitä tulee esim. tältä alueelta myyntiin todella, todella harvoin. Mekin kyttäämme yhtä kerrostaloa, jossa asuimme ennen - siinä on kolme 4 h + k asuntoa. Vuoden 2008 jälkeen niissä yhdessäkään ei ole vaihtunut omistaja. Että näin usein täältä on mahdollisuus löytää isompi kerrostaloasunto. Hinnat ovat sitten aivan oma lukunsa johon ei kannata edes mennä. :(

   Poista
 2. meillä on laskujeni mukaan alle 19 neliötä /nenä.
  Tilaa on melkein liikaa, kyllä ajoittain tulee ihmiselle eksymys ja kadotus.

  En osaa kuvitella, miten suorituisin keskiarvoneliöistä. Niiden siivoamisesta esim. (aargh, kaamea ajatus!)
  Enkä osaa kuvitella, miten yksinäistä siellä olisi. Kun nytkin on tilaa ihan riittämiin.

  Ja ihan kaikkein vähiten osaan kuvitella sitä, miten isoja lukaaleita joillakin on, kun kerran tuo neljäkymmentä neliötä on _keskiarvo_ !
  Kyllä ovat ihmiset sellaisissa tiloissa ja ihan kateissa toisiltaan!
  Meilläkään ei tahdo ääni kantaa länsisiivestä itäsiipeen. (tai oikeastaan pohjoisesta etelään, mutta kumminkin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Meillä ei ole tuota kuuluvuusongelmaa siipien välillä, koska niin minä, isäntä kuin jälkikasvustokin olemme keskimääräistä kovaäänisempiä. Keskivertoneliöisessä asunnossa kyllä pitäisi ottaa sisäpuhelin käyttöön.

   Tosiaankin täytyy olla Suomen maassa hirveitä palatseja, tai ainakin paljon vanhoja maalaistaloja melkein tyhjillään, että keskiarvo nousee tuollaiseksi! Toisaalta nykyään tunnutaan rakentavan pelkästään valtavia omakotitaloja, joten äkkiähän se keskiarvo tuollaisten avulla nousee. Helsinkiä ihmettelen kyllä edelleen, ei mene jakeluun, ei mene. Asuuko siellä sitten tuhansittain jotain yksinäisiä von Trippen af Troppeja joissain kortteleiden laajuisissa kattohuoneistoissa, vai miten tuo keskiarvo on tuollaiseksi saatu hilattua?

   68 neliössä on juuri parasta se, ettei imuroidessa tarvitse vaihtaa imurin johtoa pistorasiasta toiseen.* \o/*

   Poista