tiistai 10. maaliskuuta 2015

Minimalisoitu ruokakaappi

Kyllä minä aivan tosissani aioin näyttää teille "Ennen"-tilanteen, vannon sen. Ulkoinen kovalevy kuitenkin otti kaikki muutamia kuukausia sitten ottamani valokuvat panttivangiksi, eikä sillä ilmeisesti ole aikeita vapauttaa niitä. Lunnasvaatimuksia se ei ole esittänyt, kilahtaakin lupaavasti tietokoneeseen kytkettäessä, mutta siihen yhteistyö jää. No, minä en neuvottele terroristien kanssa, joten pitäköön kuvat (ja elokuvat ja videot ja lopputyöni ja nuotit)!

Tässä on kuitenkin yhden ruokakaapin nykytila minimalisointiprojektin jatkuttua noin kolme kuukautta:Muutos entiseen on se, että nyt on helppo nähdä yhdellä silmäyksellä, mitä kaapissa on ja mitä ei. (Herkku- ja leivontahylly tuossa ylhäällä näyttäisi ainakin olevan varsin hyvin varustettu...) 

Kun kaappi ennen pursusi kaikkea-mahdollista-sen-varalta-jos-vaikka-apokalypsi-tulee-huomenna-tähän-aikaan-ja-viis-parasta-ennen-päivistä, niin nyt se sisältää kuivia ruokatarpeita sen mukaan, mitä lähitulevaisuudessa aiotaan laittaa ruoaksi. (Sekä kolmea erilaista hiutaletta, ryyniä ja suurimoa Pekan puurotarpeiksi.) Kaappiin mahtuvat nyt myös Pätkän lääkinnälliset tykötarpeet (ei kuvassa, alemmilla hyllyillä) ja lääkinnälliset ruokatarpeet (kuvassa, alahyllyn oikea reuna). Nämä ovat aiemmin sijainneet useammassa lokaatiossa eri puolilla residenssiämme.

Ruokalista kaapin ovessa on ollut jo vuosia, mutta nyt sitä on vasta alettu noudattaa. Heti on todettu, että listan kierto on liian lyhyt ja se sisältää liikaa eineksiä perheen nykyistä kokoonpanoa ajatellen - se täytyy siis päivittää, jahka ennättää. Nyt listaa sovelletaan luovasti eineitä väistellen ja korvaillen niitä omatekoisilla väsäyksillä. 

Perustavanlaatuisin muutos aiempaan taloudenpitoon on se, että nykyään pidämme kuiva-aine varastoa kaupassa, kun ennen pidimme sitä tässä kaapissa. Ruokalista auttaa "varastokäyntien" suunnittelussa.

Mielenkiinnolla olen muuten pannut merkille sellaisen muutoksen ruokaostoskäyttäytymisessäni, että nyt kun ruoka on ainoa mitä on lupa shoppailla*, sen shoppailusta todella ottaa kaiken irti. Vertaa hintoja, alkuperämaita ja kaupan reiluutta. Miettii, ostaako vaaleaa vai täysjyvää. Veikkaan, että on mahdollista jopa ruokaostoskäyttäytymisen hienoinen kallistuminen reilumpaan ja ympäristöystävällisempään suuntaan. Siihen pitäisi ainakin olla nyt - muiden ostosten jäädessä vähemmälle - enemmän aikaa ja mahdollisuuksia. Jäämme seuraamaan kehitystä.

*Paitsi lääkkeet ja lastentarvikkeet, kuten jo aiemmin todettiin.4 kommenttia:

 1. Hyvä tuo tunniste Minimaali-Mamma :-D Tuollainen suunnitelmallisuus ja järkevyysliike tekisi hyvää itse kullekin! Otan vakavaan harkintaan. Toki lapsiperheessä se varmaan on erityisen hyödyllinen juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, joo-o, saapa nähdä jääkö sellainen Minimaali-Mamma haavekuvaksi jossain horisontissa vai saavutetaanko se ihan oikeasti joskus. :D

   Jonkinlaista suunnitelmallisuutta ruokien suhteen on ilmeisesti yritetty jo aiemmin, koska tuollainen vanha ruokalista on kerran olemassa. Tai sitten se on tehty ihan laiskuudesta ja kyllästymisestä ainaiseen Mitä tänään syötäisiin-pähkäämiseen.

   Poista
 2. Ulkoinen kovalevy ottaa panttivankeja, ettei vaan ennakoisi marssilaisteninvaasiota, hui.

  Sullahan on tuolla niin paljon tyhjää (mikäli ei ole juur ennen kaupassakäyntiä kuvattu), että voisit laittaa ilmoitustaululle lapun "vuokrataan kuivaa varastotilaa".

  Mä muuten paransin edellisessa kodossa kaapin näkyvyys ongelmaa siten, että muokkasin kaapin muistuttamaan jääkaappia. Oven sisäpuolelle hyllystö pienelle ja kevyelle tavaralle. Täähän tietty vaati varsinaisten hyllyjen kaventamista syvyyssuunnassa. Oven avauksella näkyi ilman siirtelyjä kaikki mitä siellä oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan on loistava idea! Hyllyjen kaventaminenkaan ei haittaisi yhtään koska ne ovat turhan syvät nykyisellään muutenkin eikä kiitä voi täyttää takaseinään asti. (Koska sitten ei näe.) Mietin jo jotain ulosvedettävää korisysteemiä mutta pidin parempana vaihtoehtona pitää kaapin sen verran tyhjänä ettei sellaista tarvita. Mutta tuo "jääkaappi" voisi toimia hyvin.

   Eihän tyhjä tila jossain kaapissa tietenkään ihmistä onnellisemmaksi tee, mutta se tekee, että nyt Pätkän tarpeet mahtuu keittiöön kaikki. :)

   Poista