perjantai 11. joulukuuta 2015

Maa on niin kaunis eli taidekasvatusta taaperoikäiselle

Pekka joutui tänä aamuna järkyttävän tapaturman uhriksi. Muistan saman tapaturman kohdanneen myös Pätkää noin samoissa i'issä*. Tapahtui seuraavanlaista:

Pekka (ja aiemmin Pätkä, silloin joskus neljä ja puoli vuotta sitten, juuri näihin samoihin aikoihin) leikki pahaa aavistamatta olohuoneessa. Taustalla soi joululauluja, tällä kertaa Huvitutti-konsertista taltioituja sellaisia. Minä olin keittiöpuuhissa. Yhtäkkiä olohuoneesta kantautuu hysteerinen parku, aivan kuin lapsi olisi pahasti loukannut itsensä. Ryntään paikalle valmiina järkyttymään, tutkin mukulaa joka puolelta ja kysyn: "Mikä tuli?? Tuliko pipi??" "Huttu! Pöppö!" Vapaasti suomennettuna se tarkoittaa "Huvitutti on pelottava/kurja/itkettävä/surullinen/epäilyttävä". (Pöppö on monimerkityksinen ja hieno sana.) Asia valkeni minulle aika nopeasti, koska muistin Pätkän reaktiot samaiseen asiaan: Maa on niin kaunis oli vaatinut jälleen uuden uhrin. Pekka ulvoi keskellä huonetta, viittoi televisioon päin ja vaati "Huttua pois", koska siitä tulee "pipi". Selitin rauhallisesti, että kyseessä on tunnettu joululaulu, joka useinkin itkettää ihmisiä ja siitä tulee "pipi" olo, eikä se ole vaarallista. Että sellainen on musiikin tarkoitus ja joskus se on niin kaunista, että se "pipi" tuntuu hyvältä. (En tiedä, paljonko tästä meni perille. Ainakin itku loppui. Mitä itse olisit sanonut?) Voihan rakkaus ja pakahdus.

Muistan itse lapsuudestani sellaisen asian, että "pipi" tuli milloin mistäkin laulusta. En koskaan kehdannut sanoa äidille sen syliin juostessani, mistä itku johtuu vaan väitin satuttaneeni itseni, koska olo oli niin omituinen ja hatara**.

Taide on vaarallinen asia.

Tässä ollaan ihan hyvillä mielin.

* Ikä-sanan monikon inessiivi, jos nyt jäi epäselväksi.
** Toivottavasti Pekka (ja Pätkä, jos se joskus oppii jollain tavoin kommunikoimaan) uskaltaa aina sanoa, että "pipi" tulee musiikista. Ja tietää, on ihan okei itkeä Maa on niin kauniin kuullessaan. Niinhän moni muukin tekee.

10 kommenttia:

 1. <3 voi pienet ihmisenalut! (Ja voi sitä hetkeä kun etenevät En-etsi-valtaa-loistoaan asti!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, niinpä! Monet pipit on vielä tulossa. :')

   Poista
 2. VOI!! <3 Maa on niin kaunis on muuten lempijoululauluni. Laulettiin sitä porukalla Betlehemissä Jeesuksen (oletetun) syntymäpaikan luona vuonna yks ja kaks. Paikkaa valvova munkki hymyili kauniisti. Ah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana muisto. <3 . Melodia on kyllä niiiiiiin kaunis.

   Poista
 3. Minä juuri olin tänne tulossa kertomaan, että itken aina Maa on niin kauniissa. Silti pidän siitä ihan yli kaiken. Vai oliko se, että juuri siksi pidän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en myöskään yleensä voi mitään, että silmät hikoaa sen kuullessa. Se on kyllä onnistunut joululaulusävelmä kauken kaikkiaan.

   Poista
 4. :-D Voi että! Enpä muista tuollaista reaktiota, mutta teillä ollaan varmaan erityisherkkiä musiikin suhteen. Maa on niin kaunis on kyllä tavattoman kaunis ja koskettava laulu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä (kolmella) on varmaan tuo auditiivinen kanava aika dominoiva, näin fiinisti ilmaisten. :D Hyvässä ja pahassa...

   Poista
 5. OI! Itse itkin pienenä (ja vielä myöhemminkin itketti) Karhunpoika sairastaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karhunpoika sairastaa kuuluu myös minua itkettäneisiin kappaleisiin. :D

   Poista