torstai 9. kesäkuuta 2016

Säilytysratkaisuja


Kun me ostimme tämän asunnon, se oli seissyt tyhjillään vuoden ja ehtinyt olla myynnissäkin yhdeksän kuukautta. Syitä voi tietysti olla monia - esimerkiksi se, että tämänkokoiset kerrostaloasunnot eivät näillä leveysasteilla ylipäätään mene kovin vikkelästi kaupaksi, koska tämänkokoisia asuntoja tarvitsevat ihmiset haluavat näillä leveysasteilla yleensä asua omakotitalossa. Muut syyt lienevät asunnon mikroskooppinen kylpyhuone, kodinhoitohuoneen puuttuminen sekä säilytystilan puute. Meille asuntoa esitellyt välittäjä jätti kaksi ensin mainittua ostajan oman havainnointikyvyn varaan, mutta säilytystilan puutteesta hän koki velvollisuudekseen mainita aivan erikseen. Että "kaappejahan tänne täytyy sitten teettää tai ostaa lisää". 

Eteisen putkiin voi ripustaa kaikenlaista.

Täällä on säilytystilaa yksi pieni vaatehuone eteisessä sekä yksi perinteinen levykomero toisessa makuuhuoneessa. Keittiössä on - normaalien keittiön kaappien lisäksi - perinteinen ulkoseinää vasten muurattu viileä ruokakomero ja myös (yllättäen) olohuoneesta löytyy seinäkomero.


Vaatehuoneessa, olohuoneen komerossa ja viileässä ruokakomerossa on tällaiset vanhat lukot.

Meillä oli edellisessä asunnossamme jatkuva tilanpuute (myös säilytyssellaisen) jo Pätkän mittavasta lääkinnällis-ravitsemuksellis-hoito-ynnä-ylläpidollistarvikkeiden arsenaalista johtuen. Hysteria ja paniikki valtasi sekä minut että isännän jo ennen muuttoa: mihin täällä kaikki oikein saadaan mahtumaan, kun "ei ole sitä säilytystilaa"!  Hyperventiloiden selasimme nettikauppoja ja ehdimme viime hetkellä hyödyntää Netraudan (muistaakseni) Elfa-tarjouksen, miinus 30 prosenttia. Ostimme sieltä kaksi 120 cm levyistä säilytyssysteemiä, joille oli tarkoitus tehdä/teettää kaapit heti ensi tilassa.

Miten siinä sitten kävi? No siten, että nyt yhdeksän kuukautta myöhemmin ne Elfat lojuvat edelleen paketeissaan, niiden olemassaolon muisto ja sijainti alkavat pikkuhiljaa haihtua mielistä ja todennäköisesti ne jäävät iäksi pahveihinsa keräämään pölyä. 

Syy on se, että tuo päältä päin mitättömän näköinen levykomero imaisee sisäänsä helposti niin minun, Pätkän kuin Pekankin vaatevaraston*. (Miinus minun paitani, ne roikkuvat henkareilla vaatehuoneessa.) Sen lisäksi sinne mahtuvat talon liinavaatteet sekä pyyhkeet. Isännän vaatteet löysivät kodin vanhasta vauvanhoitolipastosta. (Miinus jälleen ne vaatekomerossa roikkuvat.)Pätkän tarvikearsenaali mahtuu lähes kokonaisuudessaan (yllättäen) olohuoneen komeroon ja keittiön viileä ruokakomero vetää paitsi ruoka-aineet, myös keittokirjat ynnä muuta sekalaista tavaraa. **

Ei uskoisi ensi näkemältä, mutta tiedän tarkkaan, missä mikäkin vaatekappale sijaitsee.

Levykomerossa on tuollaiset, mitkä-nuo-nyt-ovatkaan-salvat, jotka nykyään on otettu uustuotantoonkin. Niin että miten olisi? Kiinnoistaisiko ketään käyttämätön Elfa?


* Joku ehkä muistaa, että tein aika suuren tavarankarsintasavotan ("Tavara päivässä pois" ynnä muuta) jo asuessamme vanhassa paikassa. Se kantaa edelleen hedelmää. Tuntuu, että lipsumisista huolimatta jonkinlainen perustaito hamstraamattomampaan olemiseen on löytymässä.

** Keittiö on kyllä kieltämättä hiukan ongelmallinen tilojensa kannalta. Se on ainoa paikka, mihin väkisin kerääntyy "kasoja". (Toki niitä kerääntyy myös muualle, ellei pidä varaansa.)


6 kommenttia:

 1. Vau, ihania nostalgisia yksityiskohtia - asuntonne on oikea helmi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä! :) Tosin tässä(kin) tapauksessa kauneus on katsojan silmässä.

   Poista
 2. entisaikain komerot imaisevat sisuksiinsa uskomattoman määrän tavaraa!
  Ne on tehty säilyttämistä varten, kun ei koskaan voi tietää milloin iskee pula-aika ja tarvitaan omavaraisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, silloin ei tosiaan pyritty tavarasta eroon. Kyllä nuo vanhat komerot ovat aivan kunnollista säilytystilaa. (Vaikkei mitään koko seinän kaapistoja olekaan.)

   Poista
 3. "Haluttu Leea-salpa 1950 ja -60 lukujen klassikkosalpaa nyt saatavissa uustuotantona".
  Onnittelut siitä, että karsintasavotta ei ollut hetken hurahdus! Itse olen menossa kolmena iltana oikein kursseille oppimaan miten karikot ja selittelyt kierretään. Kolmannessa polvessa "pahan päivän varalle" -hamstraaja, vaikken nykyään enää haluaisi sellainen olla.
  Tästä syystä minäkään en niitä mainioita Elfa-tarvikkeita enää hanki. Onneksi ne on vielä tehtaan paketeissa, saanet ne asialliseen hintaan myytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hamstraajia meidänkin suvusta löytyy, varmaan useammassa polvessa. Tuollainen kurssi olisi kyllä hyödyllinen. Kokemus on osoittanut, että kaikki ssäilytystila tuppaa täyttyä, oli sitä paljon tai vähän. Parempi siis, että on vähän. :)

   Poista